stoineff

Началото на епидемията Ебола

Пътят на Ебола. Двегодишно дете от отдалечено село в Гвинея е „пациент нула“ при най-смъртоносната до момента епидемия на Ебола, смятат епидемолози.

 Момчето от селцето Мелиандоу в провинция Гуекедоу е имало треска, промяна в изпражненията и е повръщало четири дни, преди да почине на 6 декември.
ebola ебола
Седем дни по-късно майка му също е починала, последвана от тригодишната му сестра, която се е разболяла в деня на Коледа и е затворила завинаги очи преди да успее да отпразнува Нова година. Гуекедоу се намира на границата както със Сиера Леоне, така и с Либерия. В регион, в който границите не са строго пазени, вирусът на ебола е получил маршрут, по който да достигне до цели три нации.

Според изследователите, след това болестта е била пренесена до близките общности от хора, присъствали на погребението на бабата на пациент нула, която е починала на 1 януари, и погребението на акушерката на селището, която е починала на 2 февруари.

Едва през март обаче мистериозната болест бе разпозната като ебола, но до тогава десетки хора вече бяха починали в осем общности в Гвинея, а предполагаеми случаи на болестта вече бяха емигрирали в Либерия и Сиера Леоне.

Девет месеца след първия предполагаем случай, описан в The New England Journal of Medicine, епидемията в Западна Африка, предимно в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, е най-смъртоносната до сега, отнемайки живота на близо 1000 души. От Световната здравна организация заявиха в петък, че това е международна извънредна здравна ситуация, която, най-вероятно, ще продължи още месеци.

related

Свят 2711359173077489458

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item