stoineff

Икономическото развитие на Европа тъпче на едно място

Лидерите на ЕС решиха да отложат за неопределено време икономическата среща на върха. 


Официалната версия е пренатовареност на дневния ред. Но в кулоарите на Брюксел се говори, че лидерите на Европейския съюз нямат представа какво да правят с европейската икономика.

Идеята през октомври да се проведе извънредна среща на върха на ЕС по икономическите въпроси е на френски президент Франсоа Оланд и италиански премиер Матео Ренци. Те предложиха да бъдат обсъдени влошаващите се перспективи на еврозоната и особено проблемът за безработицата. Последните данни на агенция Eurostat сочат че, въпреки всички усилия на Европейския съюз, социално-икономическата ситуация не може да бъде пречупена.
Фактически икономическото развитие на еврозоната тъпче на едно място. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в последния си доклад нарече икономическата ситуация в еврозоната „товар за глобалната икономика” – още по-голяма, отколкото конфликтът в Украйна и Близкия Изток и неяснотата около Шотландия. Докладът прогнозира, че БВП на еврозоната ще се увеличи през 2014 г. с 0,8%, докато в същото време през май се прогнозираше ръст от 1,2%.

Така че предложението през октомври да се проведе специална икономическа среща на върха изглеждаше логично. Но в работата се намесиха „скрити пружини”. Според налична информация форумът е отложен по силата на твърдата позиция на германския канцлер Ангела Меркел. Тя е против предложените от Франция и Италия мерки за съдействие на икономическия растеж и създаването на нови работни честа като нарушаващи принципите на бюджетния баланс. А да се провежда среща на върха, за да се засвидетелства разцепване, Брюксел не може да си позволи по политически причини.

Има и още една причина за нежеланието на ръководството на ЕС да повдига финансово-икономическите въпроси. Защото в този случай предмет на дискусия неизбежно ще стане „санкционната война” с Русия. Все още предстоят да се оценят точните загуби на Европейския съюз от натрапените му от Вашингтон антируска политика. Но експертите от международната организация International Trade Center говорят за 10 млрд. евро. Ясно е, че редица страни-членки на ЕС – такива, като Чехия, Словакия, Унгария, Гърция, Кипър – неизбежно ще поставят на срещата на върха въпроса за самоубийствеността за ЕС от антируската ориентация.

Затова и ръководството на Европейския съюз реши да направи пауза за опасните въпроси. Но това е тъкмо онзи случай, в който проблемите на еврозоната заради „щраусовата” политика на ЕС няма да изчезнат.

Европа и ЕС

related

новини 5162364847479189525

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item