stoineff

Защо България не е Хонгконг?

Мисля си да ви разкажа някои неща за Хонгконг и да направя няколко паралела с останалия свят, а дори и с България.


Целта е да се видят определени периоди на развитие, както на един от най - развитите мегаполиси, така и на нашата Родина.
От 1841 до 1945 г. Хонконг е почти непрекъснато Великобританска колония. През 1997 г. на 1 - ви юли Хонконг е върнат на Китай в качеството си на свободен административен район.

Ето няколко снимки от 1950 г.









България по същото време започва да се съвзема след Втората световна, война, както и целия останал свят, а положението е подобно на това в Хонгконг.

София през 1950 .Площад народно събрание



Следват години на подем. В Хонгконг започва да процъфтява леката промишленост.


hong-kong-factory-1960
Фабрика за шиене в Хонгконг 1960
"Ако искате да видите капитализъм в действие, отидете в Хонг Конг." казва икономистът Милтън Фридман. Той твърди, че Хонг Конг има "най-свободният пазар в света", без никакви тарифи, или митнически такси, ниски данъци и ниско регулирането на пазара на труда. И все пак те са богати и свободни, и това не е постигнато от "държавен служител,който седи в една от тези високи сгради и казва на хората какво да правят." Хонгконг развива лека индустрия, а скоро предстои да започне и производство на електроника.

София също отбелязва икономически напредък и стабилизация през 1960 г. Снимка : detstvoto.net
България се стабилизира след втората световна война (Въпреки, че не е модерна тема,  е постигнато много в кратки срокове.)


В началото на 1970 г. тогавашният губернатор на Хонгконг в отговор на провала на нерегулиран пазар, за осигуряване на достатъчно жилища за лица с ниски доходи приема жилищната политика на Сингапур. Това изисква правителството да използва на земята която притежавали и бързо да изгради големи количества евтини общински жилища.

строителството
Варна 1971 г. В големите градове на България също започва масово строителство
Ще спра със сравненията и с фотографиите от България. Всеки знае развитието за последните години на страната ни.

Хонгконг използва правилно всички добри практики от комунистически Китай и всички, добри практики от капиталистическа Великобритания, затова ще поставя вместо край снимка от Хонгконг през 2014г.



related

туризъм 8770093998104979206

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item