stoineff

Скъса се дига на Марица. Десетки декари земеделска земя е под водата

Дига на река Марица край димитровградското село Райново се скъса. Залети са огромни площи земеделска земя. Има евакуирани хора.



Милиони кубически метра вода в момента се изливат през скъсаната преди половин час дига на река Марица. Водният поток отнесе няколко фургона на строителна фирма. Специалистите на електроразпределителното дружество ЕВН се опасяват, че стихията ще събори електрическите стълбове. Затова вече е спряно и захранването. Десетки декари обработваема земя останаха под вода,селскостопанските постройки, които се намират до дигата също.

Жителите на Райново от първите десетина къщи, които са близо до разлива, вече са евакуирани, а пътят към Райново е отцепен, защото е пропаднал. На място са пристигнали много екипи на пожарната и полицията. Засега няма залети къщи, пострадали и бедстващи хора.

Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, твърди кметът на Димитровград Иво Димов. В потопеното село започнаха възстановителни работи. Утре ще бъдат описани и щетите.
Къщата на Иван Делчев беше под вода. Днес е в кал и в тиня. Унищожена е цялата покъщнина, фураж и сто пчелни кошера:

Какво да ви кажа. То стана всичко за секунди. Една голяма вълна и всичко свършва. Ужас! Ремонтът е от една година. Триста бали, осем тона фураж.

81-годишният дядо Кольо и съпругата му Тодорка са от пострадалите, които пренощуваха в детската градина:

Какво да кажа, като такова не съм преживял. Тежко е положението. Всичко - гардероби, телевизори, всичко в калта. До кръста в кал. Къщата, спалнята. Всичко е обърнато. И не можем да влезем. Ще кажеш, че хората са го събирали. Вратите изкъртени. Прозорци, всичко изкъртено и на улицата. На двора е.

Лора Гочева, социален работник, приема молби за еднократна помощ:

Днес сме тук на място, след като сме уведомили тези пострадали семейства, да дойдат да подадат молби за еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

Кметът на Димитровград Иво Димов обяснява причините за потопа в Странско:

Два скъсани язовира на територията на община Стара Загора в селата Борово и Козаревец са причина за скъсаната дига в Странско. Там количествата валеж са били над 200 литра на квадратен метър с много голям интензитет за кратък период от време. Тези микроязовири, колкото и малко да са като количество вода, все пак образуват една приливна вълна, която влиза в язовира в село Странско, прелива през дигата и следва скъсване на язовирната стена.

Остава опасността от приливането на язовира край свиленградското село Лозен. Снощи беше укрепена допълнително язовирната стена и превантивно бяха евакуирани 30 души. В другата критична точка – димитровградското село Странско, пороят наводни 20 къщи. Пострадалите хора са подслонени в детската градина, като им бяха раздадени топла храна и завивки.

Днес спасителните дейности продължават с отводняване на постройките и описване на нанесените щети. Общините по поречието на река Марица са направили организация при евентуално преливане на реката.

Нивото на водата при Свиленград е близо 4 метра при критичните стойности от 7 метра. Вчера вътрешният министър Йордан Бакалов инспектира дигите край Марица и според него те са здрави и могат да посрещнат голямата вълна.

Източник: БНР

related

Регионални 2301232796450510648

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item