stoineff

Джамбазки: Европътят на Македония минава през София

Ще бъда безкомпромисен към действието или бездействието на скопската власт, защото европътят на Македония минава през София, категоричен е Ангел Джамбазки - представител на ВМРО в Европейския парламент и заместник-председател на партията. По време на учредителното събрание на делегацията в Съвместния парламентарен комитет „ЕС - Бивша югославска република Македония“ бяха избрани ръководителите й. За заместник-председател на делегацията бе определен българският евродепутат Ангел Джамбазки, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

„Предстои ни много работа по проверка на критериите и тяхното изпълнение от страна на Македония за членство в Европейския съюз. Трябва да съблюдаваме за прилагането на конкретни мерки по отношение на фундаментални въпроси. За нас с приоритет са спазването на човешките права, в частност на различните общности в Македония, езикът на омразата срещу България в медиите да бъде премахнат, запазване на българското историческо наследство в Македония“, обясни Ангел Джамбазки.
Ангел Джамбазки
Ангел Джамбазки

„Македония трябва ясно да покаже желание за интеграция и зачитане на основните европейски принципи. На всички отговорни фактори в Скопие да е ясно – пътят на Македония минава през добри отношения със София“, категоричен бе евродепутатът.

„Радвам се, че желанието ми да бъда част от делегацията бе уважено. Вярвам, че присъствието на последователен борец за правата на българите в Македония в тази група ще бъде от полза както за Европейския съюз, така и за държавата - кандидатка за членство. Аз съм представител на 120-годишната ВМРО, която е създадена именно с тази цел – да защитава българите в Македония. Това ме задължава да бъда безкомпромисен към действията или бездействията на скопската власт“, допълни Джамбазки.

Той получи правото да ръководи първото учредително заседание и начерта пред останалите членове на комисията амбициозна програма, която да обхване в цялост изискванията, поставени пред Република Македония, за членство в ЕС.

Съвместният парламентарен комитет „ЕС - Бивша югославска република Македония“ е учреден през 2004 г. и се състои от еднакъв брой членове на ЕП и на Събранието на БЮРМ. Съвместният парламентарен комитет заседава два пъти годишно и задачата му е да отчита всички аспекти на отношенията между ЕС и Бивша югославска република Македония, както и изпълнението на Споразумението за стабилизиране и асоцииране.

Съвместният парламентарен комитет може да дава препоръки на Европейския парламент, на Събранието и правителството на Бивша югославска република Македония, на Съвета на ЕС и на Европейската комисия.

За председател на делегацията към комитета бе избран Алоиз Петерле от Словения, а заместници са българските евродепутати Сергей Станишев и Ангел Джамбазки.

related

Политика 9121600316694252843

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item