stoineff

БСП е готова да преговаря с ГЕРБ за създаване на правителство

Последни новини. БСП е готова да участва в разговори с ГЕРБ, като следва предложената от тях форма. Това каза говорителят на ИБ на БСП Атанас Мерджанов.

 Мерджанов коментира съобщението на ГЕРБ от днес, че е сформиран преговорен екип в състав Цецка Цачева (ръководител), Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, който в понеделник ще започне разговори с всички партии, влезли в 43-то Народно събрание. Според Мерджанов поведението на Борисов и отказът му да участва лично в разговорите говори за неглижиране.
Ще участваме в разговори, ако, разбира се, бъдем поканени, заяви Мерджанов. Ако бъде получена такава покана, за което в левицата са разбрали от медиите, че се очаква разговорите да започнат в понеделник, БСП ще участва и ще разговаря по важните приоритети за страната, добави той, цитиран от БГНЕС.

Атанас Мерджанов призна, че разбира новината от медиите за трите дами от ГЕРБ, които са определени да водят разговорите. "След като форматът е такъв, това ще наложи решение от Изпълнителното бюро и потвърждаване от Националния съвет, но във всички случаи ще следваме зададения от ГЕРБ формат. Ако отсъства лидерът на ГЕРБ, няма да участва и лидерът на БСП – това е реципрочно отношение към начина, по който ГЕРБ си представят провеждането на този процес", подчерта той. От изказването му стана ясно, че в БСП очакват документално оформена покана, изпратена по надлежен ред, и едва тогава може да отговори адекватно.

Мерджанов заяви още, че "подобни подхвърляния за отстъпване на едно или друго министерство" представляват несериозно отношение към всички проблеми на страната. "В нощта на изборите заявихме, че няма да се отделим от нашите 12 червени линии от предизборната платформа. Около тези проблеми кръгове ще бъде построена нашата окончателна позиция, като, разбира се, сме готови да обсъждаме всички други въпроси, поставени от другата страна", коментира той.

Запитан дали е възможно БСП да се включи в управлението, ако в резултат на разговорите бъде изготвено споразумение с разписани в него приоритети, част от които да бъдат и тези на левицата, Мерджанов отвърна, че не смята подобна ситуация за възможна. "Фактът, че в тези разговори няма да присъства лидерът на ГЕРБ, означава, че те не гледат достатъчно сериозно и отговорно, тъй като да пратиш определен кръг от твоя актив да участва и просто да проучи обстановката и да напипа пулса на отсрещната страна не е достатъчно загрижено и отговорно", обясни Мерджанов.

"Резултатите от изборите бяха достатъчно сериозна и тежка загуба за БСП. Да се говори за управление, изглежда малко нахалничко от наша страна. Неслучайно заявихме, че народният вот ни е определил ролята на опозиция, но сме готови с всички да обсъждаме тежките въпроси пред страната", добави той и още веднъж подчерта, че в левицата все още не са наясно с намеренията на първата политическа сила. "Фактът, че лидерът ще отсъства от тези разговори, означава, че има някакво неглижиране на ситуацията или може би кроежи за някакви други постановки по отношение на бъдещия кабинет", каза Мерджанов.

На въпрос дали е възможно участието на БСП в разговори с ГЕРБ за участие в бъдещ кабинет да бъде подложено на вътрешнопартиен референдум, Мерджанов отговори, че подобни въпроси се обсъждат на заседанието на Изпълнителното бюро, което продължава своята работа. "Това е един доста дълъг процес", обясни той.

След тежката загуба усилията на БСП са насочени към обширен и достатъчно самокритичен анализ на ситуацията по области и региони, включително и за отделното поведение на всеки един от водачите и случаите с преференциалните листи, коментира Мерджанов и обясни, че най-вероятно днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията ще продължи в петък, след което ще бъде проведено и заседание на Националния съвет на БСП.

"Обсъждат се сериозни организационни мерки по области и общински партийни организации, включително за приноса и участието на всеки един човек, както и за по-дълбоките причини, довели до тежката загуба на БСП", добави той.

Не е обсъждана оставка на председателя на БСП Михаил Миков и на Изпълнителното бюро, каквито призиви са се чули от Георги Кадиев, заяви още Мерджанов. "Тези проявления на г-н Кадиев не изненадват никого. Общо взето, неговото партийно поведение е достатъчно показателно за отговорността, която той лично носи. Имам предвид не само преференцията, но и цялостното участие в кампанията", добави той.

related

Политика 4133883435661737315

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item