stoineff

Жълт код за сняг в Северна България

Последни новини.

 Шофьорите, на които утре им предстои пътуване в Северна България, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, предупреждават от АПИ. Метеорологичната прогноза е за валежи от сняг в 14 области. Жълт код за потенциално опасно време е определен за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Търговище, Разград, Добрич, Варна и Силистра.
Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, допълват от там. 27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.
северна-българия-сняг

През следващото денонощие постепенно ще застудява. Ще е облачно. Още през нощта почти в цяла Северна България ще превалява сняг, като снеговалежът ще продължи и през деня. Преваляванията в Южна България ще са от дъжд, но още около пладне в югоизточните райони ще се примесва със сняг. Вятърът през денонощието в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните райони умерен от север-североизток.

Минималните температури ще бъдат между -2 и 3 градуса, а максималните в Северна България между -2 и 0, а в Южна – между 3 и 8 градуса. В Северна България в повечето места ще се образува снежна покривка 5-10 см.

В понеделник времето ще бъде облачно, с почти повсеместни на места интензивни валежи. В Северна България ще продължи да превалява сняг и там снежната покривка ще се увеличи, в Горнотракийската низина ще вали дъжд и сняг, а по долината на река Струма – дъжд. Ще духа умерен североизточен вятър и с него в страната ще нахлува студен въздух. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между -3 и 2, в югозападните райони до 5-6 градуса. Максималните в Северна България ще са между -2 и 0, а в Южна - между 0 и 5. В югозападните райони може да стигнат до 8-10 градуса.

Във вторник и сряда вятърът ще се ориентира от изток-югоизток и температурите в югоизточната половина от страната слабо ще се повишат. Времето ще се задържи облачно, на много места с валежи. В Северна България ще вали сняг, който в Добруджа и Лудогорието ще преминава в дъжд, а в Южна България ще вали дъжд.

related

Регионални 5926663437569468960

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item