stoineff

Първанов в интервю: България е оценена като ненадежден партньор

Георги Първанов – президент на Република България в периода 2002-2012 г., лидер на АБВ

Водещ: Отново в деня „Х“, когато май се разрушава вашият „Голям шлем“, господин Първанов, ще ни гостува Георги Първанов – лидер на АБВ, президент два мандата. Здравейте.
Георги Първанов: Добър ден.
Водещ: Сега, нищо не остана май от вашата гордост президентска „Тройният шлем“ – Бругас-Александруполис изчезна, „Белене“ сякаш е зачеркнато, а „Южен поток“ Путин обяви, че го закрива?
Георги Първанов: Вие вероятно случайно казвате „вашият“…
Водещ: Не съвсем случайно. Вие бяхте моторът на този шлем.
Георги Първанов: …не, аз съм двигател, признавам, поемам отговорността. Но имам усещането, че мнозина гледат на този пакет от големи енергийни пакети като на мои и даже сигурно има доволни от това, че той вече е на път да остане в историята. Но това е най-доброто нещо, което се е случвало на България за годините на прехода. Това е проект, говоря за пакет от проекти впрочем, който носи на България 15 милиарда инвестиции – плюс-минус. Носи десетки хиляди работни места, носи сигурност, носи енергийно лидерство, каквото сега вече няма да имаме. Сега енергийният лидер на Балканите ще бъде Турция. Турция, която освен, че поема целият обем от „Южен поток“ тези 63 милиарда, ще прибере при себе си този транзит на газ, който минаваше през България. Турция ще строи четири ядрени реактори, големи реактори с руско участие. Т.е. Турция отвсякъде взема „големия шлем“, така че Ердоган може да бъде доволен.
Водещ: Обаче вие сте тъжен, със сигурност. Сега не го казвам със злорадство, а в опит да анализираме. Кажете, според вас, вие познавате Путин, срещали сте се няколко пъти с него, доколкото помня, според вас, блъф ли беше, наказателна акция или той наистина закри „Южен поток“? Как усещате?
georgi-pyrvanov

Георги Първанов: Аз четох внимателно пресконференцията на президента Путин и на президента Ердоган. Там на три-четири пъти България е спомената и оценката е като ненадежден партньор. Това е. Ние бяхме страната, която беше стратегически партньор до вчера, до онзи ден. Сега такъв партньор е Турция. Има радикална промяна на ситуацията. Тук далеч не се изчерпват нещата до това колко милиарда или милиони ежегодно ще изгубим от един или друг проект. Ние губим място, губим стратегическа позиция и не мисля, че нещата са блъф, някаква имитация, сплашване или не знам какво – чух такива оценки. Президентът Путин звучи доста сериозно и ангажиментът там е доста сериозен. Вече има подписано споразумение между руската „Газпром“ и турската /…/.
Водещ: Т.е. мислите за „Южен поток“ като за приключил проект, така ли да разбирам?
Георги Първанов: Оставам с една искрица надежда, че ако ние се консолидираме, ако има обща българска позиция, ако има не просто морална подкрепа от Брюксел, а има разбиране, има съдействие за това, остава надеждата, че можем да се върнем в мача, казано на спортен език, да обърнем тенденцията, но това е една минимална надежда. Това наистина изисква много нещо, което ние сега нямаме – доверието. Ние с президента Путин по време на тези доста срещи, които сме провели, за 5-7 години създадохме доверие, което сега няма. Ние за 5-6 години, след 2008 г. пропиляхме това доверие. Така че сега е много трудно изведнъж нещо да се случи. Все едно, че нищо не е било. Такива неща в дипломацията не стават.
Водещ: Да, но в същото време този Чижов, който и днес ни наказва, като ни нарича „ненадеждни, лоши“, той ни нарече „троянският кон“ на Русия в ЕС. И не смятате ли, че тъй като ние не оправдахме това евентуално тяхно желание, на практика има наказателна акция срещу България? Не е спомената нито една друга страна, България е наречена „ненадеждна“. Путин го каза, Чижов го казва, Милер го казва. Нещо, сякаш да се настроят хората срещу България, да се настроят руснаците?
Георги Първанов: Аз съм реагирал на такива изказвания като на дипломата Чижов или Рогозин, който също беше доста груб в изказванията по отношение на България, но това са различни неща.
Водещ: А различни ли са?
Георги Първанов: Различни са. В случая България просто е заобиколена, просто защото ние не даваме никакви гаранции, че проектът ще се случи. Пет-шест правителства поред, ние не правим нищо. Как да очакваме? Още 2009 г. Тройната коалиция в заника на своето съществуване пропиля време, не успя да направи проектите необратими. Борисов също „разкарваше топката“, казано на неговия спортен език, служебните правителства нищо не направиха.

related

Политика 7296170612368939158

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item