stoineff

Срещу общоприетото с научни аргументи

            Търсенето на щастие е основно човешко занимание. Затова учените усилено се стремят да намерят рецептата за абсолютното щастие, за да стане животът ни по-добър и красив. В хода на експериментите се забелязват интересни закономерности, които ни помагат да отхвърлим стари разбиррания и да живеем по-просто, което, вероятно, означава и по-щастливо.


     На германските учени можем да се доверим смело – държавата им е на първо място в света по печалби от научни разработки. Немската медицина е водеща от десетилетия. И затова изводът на професори от мюнхенския университет не може да се оспорва – те опровергават вярването, че обилната закуска предпазва от преяждане през деня и запазва добрата телесна кондиция. Истината е, че многото ядене сутрин няма как да помогне на обездвижения човек. Изследването на хранителните навици на 400 души установило, че количеството на утринното ядене никак не влияе на размера на обедните и вечерните порции. Така че ако сутрин на дамите им се пие само кафе, в никакъв случай не трябва да се тъпчат с овесени ядки, омлети и млека. Резултатите няма да зъкъснеят, и те са, разбира се, в положителна посока.

     Следващият факт ще ви накара да се чудите поне няколко минути. Британските учени са доказали, че добре отопленото жилище предизвиква напълняване. Ниската темтература в къщи е важно услонвие  за отслабване. Тя кара да се задействат защитните механизми на организма и той, за да се загрее, включва допълнителни източници на енергия и започва да изгаря калориите, които се съдържат в подкожните мазнини. Изводът е да намалим градусите и да спим на по-студено, отколкото сме свикнали. Разходките на открито през зимата увеличават ефекта на метода. Обратният вариант означава, че организмът няма да използва вътрешна енергия за затопляне на тялото и мазнините ще си стоят складирани.
   Сега ще прескочим океана и ще се доверим на учените от САЩ. Джон M. Деню от Уисконсин доказал, че умереното хранене от удължава живота. Това става чрез повишаване на ефективността на вътрешноклетъчните процеси, стимулирани от специални вещества. Нещо повече, устойчивостта на клетката  срещу опасните свободни радикали се увеличава. По-просто обяснено това изглежда така: Ако ядем 60 процента по-малко храна дневно, без да имаме дефицит на витамини и минерали, може да се увеличи продължителността на живота  с 40 процента. При това намаляват рисковете от рак, диабет и инсулт. И сега още по-просто: Ако се откажем от захар, полуфабрикати, трансмазнини и наблегнем, без да прекаляваме, на плодове, зеленчуци, ядки и белтъци, ще отдалечим старостта и ще се радваме на добро здраве.
     Пак прелитаме един океан и стигаме до Нова Зеландия. След многогодишни изследвания задокеанските учени прозрели, че хората, които имат добри съпружески отношения, разбирайте брак, по-дълъг от пет години, по-рядко страдат от депресии, алкохолизъм и са по-малко склонни към самоубийство. Та значи важно е да имаме близък човек до нас, и то възможно по-продължително време – всички се нуждаем от опора и подкрепа. А емоционалната помощ и финансовото благополучие в семеството растат с натрупването на семеен стаж. Сериозните здрави семейни отношения удължават живота ни  и го правят по-приятен, независимо от трудностите.
   Самовнушението вече има нови стойности след заключенията на учени от Харвардския университет и от университета в Хале. Даже ако пациентът приема плацебо /безвредно вещество, набедено за някакъв медикамент/ и знае за тази подмяна, пак се наблюдава лечебен ефект, все едно се приема истинското лекарство. Независимо от предварителното обявяване, че се дава безвредна субстанция без никакви активни съставки, пациентите отчели подобряване на самочувствието в 59 процента от случаите. И това само за три седмици!
   Е, истината е проста – самият факт, че се приема нещо, подобно на лекарство, включва механизъм на самовнушение, който подпомага излекуването. Ефектът прилича на последствията от приемането на силно лекарство. Още веднъж става ясно, че верният път се намира в главите ни. Чрез подсъзнанието и нервната система може да се генерира правилна мотивация, която да помогне на оздравяването.

    Нашият сайт „Здраве за жената“ ще ви среща с интересни научни изследвания, ще ви запознава с постиженията на известни учени, ще ви помага да намерите пътя към здравето и добрата кондиция, толкова необходими за съвременната жена.

related

новини бг 341144569516374497

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item