stoineff

Путин: Изходът от кризата е неизбежен. Търговският баланс на Русия е достигнал 148,4 милиарда,

Президентът Путин директно в телевизионния и радио ефир отговаря на въпросите на журналисти. Това е 10-та ежегодна пресконференция на руския президент, за нея са акредитирани 1026 представители на руски и чужди медии. Основните теми на сегашната т.нар. Голяма пресконференция на президента Путин ще бъдат икономиката на Русия, в това число ситуацията с рублата, отношенията между Русия и Украйна и международната обстановка.


Путин: Близки сме до решаването на иранския ядрен въпрос

Иранският ядрен проблем е близък към решаване, ръководството на Техеран демонстрира голяма гъвкавост, каза президентът Владимир Путин. „Изобщо не разбирам, защо до сега се е подписано окончателното споразумение по иранската ядрена програма. Надявам се, че това ще стане в най-близко време“ – каза Владимир Путин. Президентът добави, че Русия полага усилия за увеличаване на стокооборота с Иран и подобряване на неговата структура.

Путин: Съединените Щати създават опасност за Русия

САЩ създават заплаха за Русия, като разгръщат система за противоракетна отбрана (ПРО) в Източна Европа, каза президентът Владимир Путин.
Той напомни, че САЩ разгръщат елементи на ПРО не само в Аляска, но и в Европа: Румъния и Полша. „Направо до нашите граници“ – каза президентът.
Владимир Путин съобщи, че бюджетът на министерството на отбраната на Русия е увеличен и идната година ще състави $50 милиарда (за сравнение – бюджетът на Пентагона съставлява $575). Президентът каза, че Русия не прокарва никаква агресивна политика – тя има в чужбина само две военни бази на опасните от гледна точка на тероризма насоки: в Киргизстан и Таджикистан.
Владимир Путин напомни, че полетите на стратегическите бомбардировачи на военновъздушните сили на Русия са започнати преди няколко години, докато американските самолети никога не са прекъсвали патрулирането.
Путин: Русия е права в положението с украинския конфликт
Истината в ситуацията с украинския конфликт е на страната на Русия, а не на Запада, каза президентът Владимир Путин. Според него, ако Западът беше навреме призовал организаторите на държавния преврат в Украйна към ред, нямаше да има и гражданска война.
Владимир Путин добави, че от самото начало позицията на Русия беше претеглена и обективна. Освен това, президентът смята, че Русия твърдо защитава своите интереси и точно това е причината на недоволството на западните партньори. Владимир Путин изтъкна, че Русия е готова да развива нормални отношения със Запада в сферата на сигурността, борбата с тероризма, неразпространението на ядрено оръжие, борбата с наркотиците.

Путин: Властите на Русия не малтретират хората

Руските власти не се занимават с малтретиране на хората, които се обявяват против тяхната политика, каза президентът Владимир Путин.
Според него, дистанцията между опозицията и „петата колона“ е много тънка. Един опозиционер, макар и доста убеден, в края на краищата се бори до край за интересите на родината. А „петата колона“ са хора, които действат от интерес на други държави.
Путин: Само ¼ от руската икономика зависи от санкциите
Според Владимир Путин, те не са цената за присъединяването на Крим. „Това е цената на нашето естествено желание да се запазим като държава“ – каза Владимир Путин. Президентът напомни, че след разпадането на СССР Русия отвори своите врати пред западните партньори, а вместо това получи „пряка и пълна подкрепа на тероризма в Северен Кавказ“.
Владимир Путин напомни, с какво въодушевление Русия се готвеше към Олимпиадата в Сочи, за да подари спортен празник на целия свят и какви безпрецедентни опити да й попречат в това се предприемаха от редица политици в различни страни.


Путин: Русия остава надежден доставчик на газ за Европа

Според него, възможността от създаване на европейски газов хъб на границата на Турция с Гърция ще зависи от желанието на Европейския съюз. Русия, на свой ред, е готова да действа в тази насока, подчерта той.
Владимир Путин засегна и въпроса за износ на руски газ за Китай и заяви, че контрактът с Пекин е изгоден и за двете страни, въпреки взаимните преференции. "Газпром" и китайската CNPC през май тази година бяха подписали 30-годишен контракт, който предвижда износ от Русия за Китай на 38 милиарда кубически метра газ годишно по източния маршрут.
Путин: Русия е готова да бъде посредник по Украйна
Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е готова да бъде посредник за започването на диалог между страните на конфликта в Украйна. Според него, кризата в Украйна трябва да бъде решена с политически средства възможно най-скоро.
Президентът отбеляза, че икономическата блокада на Донбас е погрешен път за държавността на Украйна. Той отбеляза, че този път е абсолютно безперспективен и ще донесе само вреди на украинския народ.
Президентът подчерта, че Русия ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Донбас. И ако Киев иска да възстанови мира, той трябва да уважава интересите на жителите на този регион.
Путин: Русия призова Запада да спре строителството на разделителни стени
Руският президент Владимир Путин определи като правилна твърдата позиция на Москва по различните международни кризи, включително украинската. По думите му, тя трябва ясно да покаже на чуждестранните партньори, че те трябва да строят общо хуманитарно пространство на сигурност.
Така руският президент коментира думите на един от журналистите по време на годишната си пресконференция, че тази година за няколко седмици е била създадена стена на недоверие, подозрителност и отчуждение между Русия и редица други държави.
Путин смята, че основният проблем на международните отношения е в това, че партньорите не спират да строят стени и се чувстват като империя. "Придвижването на НАТО на изток, системата за противоракетна отбрана – това не е ли стена?" - каза той.



Путин: Русия ще изпълни всичките си социални задължения

Падането на цените на петрола може да продължи, но руските власти ще се опитат да изпълнят социалните си задължения.Според Путин, наличните резерви в руската икономика ще позволят на ръководството на страната да изпълни всичките си социални задължения. Путин напомни, че резервите на Централната банка са в размер на 419 милиарда долара.
Президентът смята, че сегашната ситуация в руската икономика се е създала под влиянието на външноикономически фактори, преди всичко заради цените на енергоносителите.

Путин: Русия се нуждае от две години за да излезе от кризата

Русия се нуждае от две години за да излезе от кризата при най-лошото стечение на обстоятелства. Ако ситуацията в руската икономика се влоши, ще трябва да коригираме плановете, каза той. В същото време, Путин изрази увереност, че изходът от кризата е неизбежен.

Президентът също така изрази надежда, че тенденцията за намаляване на курса на чуждестранните валути и укрепването на рублата ще се запазят. Според него, за да стане това, властите планират да приложат мерките, които бяха успешно използвани през 2008 г.

Руският президент Владимир Путин започна ежегодната си пресконференция с обзор на икономическите показатели на страната през годината.

Според него, ръстът на брутния вътрешен продукт за първите 10 месеца на тази година може да достигне 0,6-0,7%. Путин също така заяви, че търговският баланс на Русия се е увеличил с 13,3 милиарда долара и е достигнал 148,4 милиарда


related

Свят 8869364841662311321

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item