stoineff

Има ли виновни за смъртта на 22 годишната Боряна Тихолова от Х фактор?


22-годишната Боряна Тихолова, която впечатли в първия български сезон на шоуто “Х Фактор” с таланта си, е починала. 

Тя е издъхнала в плевенската болница от менингит.
Погребението е било онзи ден, а виртуалното пространство се изпълни с нейни снимки и клипове.

“Молете се на Господ, само той може да помогне на детето ви”, казала ясновидка от Швейцария на близки на талантливата участничка в първото издание на “Х Фактор” Боряна Тихолова.

Момичето издъхна в неделя от херпес менингит след 9-дневна агония в болниците във Велико Търново и Плевен. Всичко започнало като невинно главоболие по време на изпит за третокурсничката по “Икономика на туризма” в Стопанската академия, пише „24 часа”.

“Във вторник, 13 януари, Боряна беше на изпит и след него ми се оплака, че я заболяла главата. Посъветвах я да вземе обезболяващо, а като се видяхме, каза, че главата ту ѝ минава, ту отново я заболява. Вечерта вдигна лека температура”, разказва с разтреперан глас приятелят ѝ Александър. Двамата били почти неразделни от близо 3 г. Той сериозно се притеснил, когато Боби му звъннала в сряда вечерта:

“Уплашена съм, нещо ми стана, сърцето ми започна да бие много бързо и се разтреперих, сякаш съм омагьосана. Пък и главата не спира да ме боли”.

След обаждането Александър отишъл в дома ѝ. Останал през нощта и тя сякаш се успокоила, но на следващата сутрин започнала да бърка думите. Младежът я завел на невролог в Свищов.

“От стреса е, направила е нервна криза”, обяснил лекарят и изписал на момичето антидепресанти. “Бяха малки червени хомеопатични хапчета. Боряна изпи едно веднага, но главоболието не спря”, каза Александър. Той бил посъветван от лекаря да не я оставя сама, за да не се депресира повече. В петък той зарязал работата си и отишъл при любимата си да я изведе на разходка. Пили кафе и обикаляли из Свищов.

“Към 18 ч я оставих у тях, към 22,30 ч звъннах, но тя не ми вдигна. На второто позвъняване ми отговори майка ѝ Татяна с думите: “Не знам какво става, тя не може да говори”. Тръгнах веднага към тях”, спомня си Александър. Повиканият екип на Бърза помощ поставил на момичето диазепам. Около 0,30 ч изплашените близки отново повикали линейка и взели Боби в спешното на свищовската болница. Медиците там преценили, че е по-добре да бъде откарана в Търново.

Боби била приета в 5 ч сутринта на 17 януари. Направен ѝ е скенер, който не показал менингит или енцефалит, консултирана е с инфекционист и невролог и е настанена за лечение в неврологичното отделение на областната болница, разказаха оттам.
По данни на майка ѝ в анамнезата Боряна се почувствала зле още на 13 януари. Втресло я, вдигнала температура и започнала да обърква наименованията на различни предмети. Имала много силно главоболие и изтръпване на десните крайници.
“Аз я видях на обяд в събота, 17 януари, в неврологията. Момичето беше контактно. Повиках я по име, тя се обърна. Зададох ѝ въпрос, но не можа да отговори. Имаше говорни нарушения и потрепвания на крайниците”, разказа д-р Сибила Маринова, медицински директор и анестезиолог. Според лекарите направеният в отделението втори скенер с контраст и лумбалната пункция също не са показали менингит или енцефалит. Още същия ден пациентката била преместена в отделението по анестезиология и реанимация, където на следващия ден изпаднала в кома въпреки антибиотичното лечение, което е прилагано.

“В понеделник реагираше на болка, но не движеше десните крайници. Вторият ликвор показа, че има данни за инфекция. Тогава направихме и ядрено-магнитен резонанс. Рентгенолозите разчетоха типичен образ за херпес енцефалит - много рядко, специфично и тежко заболяване При него смъртността е над 70%”, обясни д-р Маринова. Незабавно тя се обадила на републиканския консултант по анестезиология проф. Радев, който още същия следобед взел младата жена в университетската болница в Плевен.

“Преди да тръгне, още по обед на 19 януари направихме първите ампули специален антивирусен препарат, с който се лекува херпес енцефалит, но при нас видът не бе доказан”, поясни лекарката. Според специалистите коварният вирус е дремел в организма на Боряна и може да е попаднал там дори от безобиден херпес на устните.

“При срив на имунитета този вирус се проявява наново и поразява различни зони в мозъка. В разговора с майка ѝ тя сподели, че същата седмица Боряна е ходила на погребение, където настинала”, обясниха медици. Те са категорични, че са приложили адекватно лечение, но Боби просто не е имала шанс.

“Проф. Радко Радев ни каза, че състоянието ѝ е сериозно. Докато лежеше в Плевен, всеки ден се молехме да оживее. Звънихме във Военномедицинска академия и къде ли не, но ни казаха, че там ще я лекуват по същия начин, но ще загубим време в път. Аз обиколих цяла България да ходя по врачки и баячки, всички ѝ даваха шанс. То в такава безизходица човек на какво ли не вярва”, обяснява Александър.
Според източници от университетската болница в Плевен обаче състоянието ѝ е било безнадеждно. “Разви херпес на мозъка и изпадна в мозъчна смърт. Диагнозата е скорострелен бактериален менингит”, уточниха от реанимацията.

Според специалисти типичната картина при невроинфекцията е температура, главоболие, повръщане и фотофобия - на болния му пречи светлината. Шумът също го дразни - предпочита уединението, страни от близките си, изолира се. Трае кратко - 3-4 дни. Понякога тези признаци заблуждават болния и дори лекари, които предписват болкоуспокояващи. За невроинфекцията са важни и часовете. Защото мозъчният оток може да доведе до т.нар. мозъчно вклиняване. Случи ли се, смъртта е неизбежна и бърза.
Първо спира дишането, след няколко минути и сърцето Повече не можем да направим нищо, безсилни сме, поясниха неофициално инфекционисти.

“Не мога да говоря, това е ужасна трагедия”, каза преподавателката на Боряна по музика от клуб “Естрада” Антоанета Георгиева.
“Боби искаше да стане певица. Дойде при мен на прослушване на 15-годишна възраст през 2007 г. Много музикално и чаровно дете, харизматично, с безспорен талант. На повечето конкурси, на които сме ходили, винаги се връщахме с награди. Силата ѝ бяха италианските песни, защото имаше много сладко р”, разказа през сълзи вчера ръководителката.

В Свищов ще я запомнят с изпълненията ѝ в традиционния конкурс в памет на загиналите в река Лим ученици “Звездици за Лора”. В последното си участие като дванадесетокласничка Боряна пяла специалната песен, посветена на загиналата Лора.

related

новини бг 5221801964054960263

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item