stoineff

Адвокати мамят близки на жертви при ПТП

Адвокати мамят близки на жертви и пострадали при катастрофи. 

Става дума за представители на така наречената Асоциация на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, които действат на ръба на закона и упражняват паралелна дейност, присъща само на адвокатурата. Това заяви вчера председателят на Адвокатската колегия в Разград Емил Николов на нарочна пресконференция, в която участваха още Мариела Томова и Надежда Василева от адвокатския съвет.

advokati na postradali pri katastrofi

Николов съобщи, че тази и други подобни организации трупат огромни парични средства на гърба на близките и наследниците на хора, ранени или загинали в катастрофи. Проблемът вече е разгледан от Висшия адвокатски съвет, като са начертани и конкретни мерки за решаването му. Предстои за случващото се да бъдат сезирани главният прокурор на България и министърът на вътрешните работи.

Това което правят от тази организация е цинизъм, граничещ с престъпление, възползват се от нестабилното психологическо състояние на хората в тежък момент, лъжат ги и им вземат парите, обяви Николов и цитира конкретни примери от Разградска област.

В деня на погребението на млад мъж от Раковски четири групи адвокати са чакали на входа на гробищния парк опечалената майка да й обещават безплатна юридическа помощ и огромни обезщетения, които нито един съд няма да присъди. Но безплатен обяд няма. Не само че не им излиза безплатно, тези наследници стават жертва на пладнешки обир. За тази услуга не се издава адвокатско пълномощно, а договор за цесия за бъдещо вземане от застрахователите. Казано иначе, не се договоря хонорар, а процент от това вземане, който е огромен, обясни Емил Николов. Припомни за случай в Топчии, при който от присъдени 115 000 лева на наследница, софийски адвокати са прибрали 80 000 лева.

Според представителите на Разградската адвокатска колегия, тъй като заработените суми не минават като хонорар, те не се и декларират пред данъчните служби, което само по себе си е друго престъпление. Дейността на некоректните им колеги обаче била трудна уловима, тъй като те вече действали на разменни начала – тук идвали адвокати от Пловдив, София и други големи градове, а клиентите там се обслужвали от юристи от по-малки населени места. В схемата били забъркани и служители на полицията, болницата и вещи лица, които първи научават за инцидентите и подават информация към въпросната асоциация. Напоследък пък адвокатите сами проверявали полицейските бюлетини в страната и се насочвали към нуждаещите се от правна помощ.

Николов постави и въпроса защо прокурорите и съдиите не вземат под внимание факта, че по време на делата въпросните адвокати не прилагат изискуемите пълномощни, а договори за цесия.

Председателят на колегията бе категоричен, че нито един от вписаните тук адвокати не работи за тази асоциация. Имало обаче разградски юристи, принадлежащи към други колегии, които го правят.

Законът за адвокатурата ни дава възможност да прекъснем дейността на такива адвокати, да образуваме дисциплинарно производство и да го изпратим по компетентност на съответната колегия. И оттук нататък точно това ще се опитаме да направим, апелирам всички, които имат данни за подобни случаи, да ни сигнализират, каза още адвокат Николов.

Той призова хората в никакъв случай да не приемат услугите на юристи, които са дошли непоканени при тях и да изчакат да се уталожат емоциите им преди да потърсят правна помощ.

Естествено и застрахователните дружества опитват да не изплатят необходимите обезщетения като принуждават близките, на пострадалите да подписват споразумения ... вижте още

related

при ПТП 4520424993458646200

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item