stoineff

Закриването на линии на БДЖ може да доведе до тежки демографски последици

За решението за закриване на десетки линии на БДЖ бих направил препратка към закриването на болници и училища. 

Следствието е винаги едно и също - още по-масова миграция на хората от малките населени места към големите градове, емиграция в чужбина и още по-голямо обезлюдяване в страната.

Липсата на транспортни връзки за много региони в страната допринася за масовите изселвания. Ако в момента са останали дори и минимални човешки ресурси в региони като габровския Балкан, например, очаква се малкото на брой млади хора, които все още живеят там, да напуснат родното място. Те не могат да рискуват да останат без работа и ще бъдат принудени да сменят местоживеенето си, което пък ще доведе до нови проблеми пред тях - жилище, нова покъщнина, отглеждането на деца.

Не бих казал, че драмата с БДЖ и нейното бъдещо тежко отражение върху демографската картина са причинени само от сегашното правителство. В България от дълги години няма ясна демографска политика, по-точно - липсва такава. Отпуснатите отгоре левчета за майчинство не решават въпроса. Демографската политика е комплекс от различни мерки - социални, икономически… включително и транспортни. Немислимо е една територия да се населява от хора в 21 век, когато няма редовен транспорт. Така че решенията на изпълнителната власт, които се вземат в момента, явно са продиктувани от липсата на средства, но не се мисли на другите нива за това - президент, парламент.

Да, българите нямаме стратегия за демографския срив. Такива програми имат другите развити страни. Във Франция още от времето на Шарл де Гол имат визия за развитието си и тя засяга всички сфери на живота. И набелязаното в програмите се спазва до ден-днешен. България няма такива. Казва се: няма пари. И всичко се решава на парче. Никой у нас не си дава сметка, не мисли какви ще бъдат последствията от спирането на толкова много, към 38 влака , за българските граждани.

Имам чувството, че българските политици имат т.нар. мандатно мислене - затворено в границите на престоя им във властта. Не знаят как ще се живее след 10-20 г. И ако бяха по-отговорни можеха да се обединят всички около такава дългосрочна визия за страната. Набързо взетите решения за спиране на влаковете само задълбочават проблемите.

Близка тема до демографското отражение на липсата на помощ за БДЖ е и тази за бежанците у нас. Смятам, че те самите не искат да остават в България, защото знаят, че у нас няма добър стандарт за тях. Засега те просто се спасяват от стрелбата и смъртта в родните си места. В България не им се живее, защото не могат да си намерят работа, виждат, че държавата ни е бедна. Не искам да цитирам името на политика, за който вие се сещате, според когото бежанците щели да ни решат демографския проблем. Ами това е смешно и може да го каже единствено човек, който е далеч от истината! Напротив, бежанците са от страни, които в културно отношение, да оставим дори религиозното настрана, са твърде различни от нас. Тяхната интеграция и от тази гледна точка би била много трудна. Обикновено по-богатите държави имат по-ефективни мерки за бърза интеграция, ние нямаме такива. За съжаление, с бежанците, при техния увеличаващ се брой, ние ще задълбочим собствените си проблеми. Виждате, вече от години тлее един потенциален конфликт, вътрешен, с ромите. Те са масово безработни, от което следват битови престъпления - побоища, кражби, изнасилвания. Ние с тях не можем да си решим трудностите, а какво остава, ако в страната ни пристигнат още 50 000 бежанци. Ами тогава - фалираме като държава. Не преувеличавам.

related

Политика 7794739886510083651

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item