stoineff

Само местни да участват на мъжкото хоро в Калофер

Кметът на Калофер Румен Стоянов призова в ритуала за хващането на кръста на 6 януари, Богоявление, да участват само местни хора. 

Той се обърна към гостите на подбалканския град да се съобразят с традицията, да изчакат края на Богоявленското хоро в реката и да се включат, след като то излезе на брега.

Гостите ни не познават традицията, не знаят песента "Залюбила е Василка", разкъсват хорото и така празникът се разваля, обясни Стоянов.

Кметът на Калофер отправи своя апел и към съгражданите си всички да се съберат на традиционното място - моста до църквата "Св. Архангел Михаил".

Кметът уточни, че до призива се е стигнало, след като през последните години много хора влизат във водите на Тунджа без национални носии, разкъсват хорото и така се опорочава традицията, което е и причината през миналата година да има втори богоявленски ритуал.

Той припомни, че разпятието се дава на най-малкия участник в хорото, който от своя страна го връща на свещениците и получава благословията им.

Традицията на Йордановден да се играе мъжко хоро в ледените води на Тунджа и така да се изважда разпятието е завещана на калоферци от дедите им. Празникът започва рано сутринта с празнична Света литургия в църквата "Св. Архангел Михаил", след което с шествие участниците в ритуала и стотици калоферци и гости на града се събират на мястото.

Обикновено до около стотина мъже, в национални носии, начело с народен оркестър и с песента "Залюбила е Василка" влизат в реката, където изчакват свещениците да извършат празничния водосвет и да благословят калоферци

Прочети още на: http://www.dnes.bg/stranata/2015/01/04/kmetyt-na-kalofer-zove-na-myjkoto-horo-na-bogoiavlenie-da-ima-samo-mestni.250165

related

Регионални 1205068264548487703

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item