stoineff

Мъртъв ли е Фидел Кастро?

Информация, че бившият кубински лидер Фидел Кастро е мъртъв, беше пусната от вестник „Диарио Лас Америкас“ - антиправителствено издание, базирано в Маями. Много скоро германски, британски и други медии я препечатаха, а Туитър беше залят от съобщения. Оказа се, че в нея няма нищо вярно. Почти.

fidel-kastro.jpg


88-годишният бивш диктатор не се е появявал пред хора от една година насам. Той остава разделяща фигура за кубинците в родината и в изгнание. Смъртта му би разпалила дебата за това дали Кастро е спасител на Куба или е я е обрекъл на мизерия и нещастие. Туитър пък е едно добро място за подобен спор.

„За нещастие, слухът се оказа неверен“, пише малко невъзпитано „Форейн полиси“. Въпреки това се наложи правителството да организира нарочна пресконференция, на която да опровергае информацията.

Корените на мълвата не са съвсем ясни. Според едно предположение, кубинците в Маями нарочно са пуснали кьорфишека, за да накарат правителството най-накрая да обясни какво е здравословното състояние на Кастро.

Има и друга вероятност. Преди няколко дни 41-годишният син на главния опозиционен лидер в Кения Райла Одинга беше намерен мъртъв близо до дома си в Найроби. Името му е Фидел Кастро Одинга.

Точно 365 дни изминаха откакто бившият кубински лидер Фидел Кастро не се е появял пред публика. На 8 януари той присъства на откриването на художествената галерия на свой приятел в Хавана и оттогава никой не го е виждал. Отсъствието му е особено забележимо, тъй като Кастро не е направил изявление дори за затоплянето на отношенията със САЩ след повече от 50 години враждебност, съобщава Асошиейтед прес.

Мълчанието отново възбуди слуховете за крехкото здраве на Кастро. Властите обаче упорито пазят абсолютно мълчание по темата, станала държавна тайна след хирургическата операция през 2006 г., която принуди Фидел Кастро да отстъпи властта на брат си Раул. Според слуховете гробът на Кастро е вече изкопан в Хавана.

Досега най-дългия период на отсъствие на Кастро е бил 9 месеца. Последният държавен глава, с който се срещна с Фидел Кастро е президента на Венецуела Николас Мадуро, който заяви, че се е срещнал с него през август 2014 г. и показа снимки. Мадуро заяви пред пресата, че е видял у Кастро "впечатляваща яснота, впечатляващ ред на мисли и изключителна мъдрост."

Последният писмен коментар на Фидел Кастро за усилията на Куба срещу вируса ебола пък беше публикуван на 21 октомври.

На 17 декември, президентът Барак Обама приключи пет десетилетия на официална враждебност на САЩ към комунистическия ред на Куба и обяви, че наред с размяна на задържани за шпионаж арестанти, ще се върви към пълни дипломатически отношения. Раул Кастро, приветства съобщението, но заяви, че разведряването не би довело до промяна на политическата система в Куба или икономика

related

Политика 5169785724584675413

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item