stoineff

Ще има грипна епидемия до няколко дни

Вероятно епидемията от грип ще започне в края на януари и началото на февруари. 


Обикновено в последните години точно така се случва. Но за момента нямаме много данни. Все още е рано. Това заяви в интервю за в. "Доктор" главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Вече се появяват първите съобщения на отделни места в страната за епидемиологична обстановка. Бургас даде знак, че това се случва в областта.

Ангел Кунчев посочи пред "Доктор", че у нас предимно има повишаване на острите респираторни заболявания, които не са причинени от грипни вируси.Те протичат при някои хора с болки в стомаха, с различно проявена диария и температура, а това не е клиниката на грипа.

Клиничната картина при грипа се изразява с рязко начало, с висока температура, силна обща засегнатост на организма, безапетитие, силно главоболие, болки в мускулите и ставите. В Европа има постепенно увеличаване на заболеваемостта. 10% е границата, от която приемаме, че започва епидемия сред населението. В края на 2014 г. процентът на заболелите от грип в Европа беше 13%. Но у нас все още не сме в такава ситуация, уточни Кунчев.

На грипната епидемия не оказват особено влияние климатичните условия. Хората погрешно търсят връзка между температурата и разпространението на грипните вируси. Грипната епидемия се развива по нейните си закони, независимо от климата. Разликата е, че при по-хубаво време хората контактуват повече помежду си и тогава установяваме по-бързо разпространение и повече засегнати, посочи още епидемиологът.

За да може да се повлияе като цяло на епидемията, процентът на ваксинираните трябва да не е по-малко от 75-80%. Това е недостижим процент на покритие спрямо цялото население, в никоя държава го няма. Ние не се и стремим към това. Въпросът е да се имунизират тези хора, за които заболяването от грип е рисково, със страшни последици. Те рискуват бързо влошаване и дори фатални усложнения. Това са хората над 65 години и с хронични заболявания. Това е целта, която Европа си е поставила. Но ние сме много далече и от нея. 2-3% имунизирани е нищо, допълни още той.

related

новини бг 3257819146978924184

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item