stoineff

Желю Желев, често губил паметта си и изпадал в депресии преди да почине

Покойният Желю Желев все по-често губеше паметта си, забравяше доста факти от настоящето, а в същото време си спомняше ясно събития отпреди десетилетия.


 Това се отразяваше и на психичното му здраве - бившият дисидент от времето на комунизма изпадаше в моменти на депресия. Заради това категорично отказваше да излиза от дома си в последните месеци.


Това беше и причината той да не се появи на миналогодишните чествания на инициативата „25 години свободна България“, на която той самият е инициатор, въпреки че имаше официална покана и трябваше да присъства заедно с колегите си Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Заради влошеното си здраве Желю Желев е бил принуден да се откаже да шофира сам личния си автомобил, макар че е настоявал сам да кара. Ексдържавният глава бил принуден да използва градския транспорт или да си вика такси. Вижте още


Драма
По-малката от двете му дъщери Йорданка избра да сложи сама край на живота си през 1993 г., по време на мандата на баща си като държавен глава.
След смъртта й плъзнаха слухове, че по този показен начин тя е искала да му отмъсти, защото се е чувствала неразбрана и самотна дълго време.

Преди да увисне на въжето, 22-годишното момиче се оплаквало, че непрекъснато чува гласове. Йорданка била убедена, че някой я трови с радиоактивна храна. След два неуспешни опита да се самоубие, третият се оказва фатален за младото момиче. Първият път по-малката дъщеря на Желю Желев пробвала да реже вените си, а по-късно опитала да се отрови с медикаменти.

При третия опит майка й Маруша Желева я открива да виси на вътрешната стълба във вила №23 в Бояна, в която по онова време се помещаваше семейството на държавния глава.

“Уверен съм, че заради нападките след Боянските ливади дъщеря ми посегна на живота си. Такъв мотив съм сигурен, че има, защото тя беше изключително чувствителна. Възможно е да са й упражнили някакъв натиск, да са я заплашили, и в крайна сметка посегна на живота си. Точно тогава се подготвяше да взема шофьорска книжка, излизаше с една група приятели,” спомни си преди няколко години първият президент Желю Желев.

Години след смъртта на дъщерята Йорданка, на гроба й хората забелязвали непрекъснато свежи цветя. Родителите й засадили там вечнозелени кипариси. Идвали непрекъснато и оставяли любимите на Йорданка сладкиши. На гроба била забелязвана и сестра й художничката Станка.

related

Политика 211769331540123305

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item