stoineff

Програмата на СУРВА 2015 - Кукери

В Перник тръгва маскарадът. От днес в продължение на три дни, градът се превръща в столица на маскарадната традиция, събрана в 24-то издание на Международния фестивал „Сурва".


Пернишкият фестивал, водещ началото си от 1966 година, ще се открие за 24-ти път тази вечер пред Двореца на културата с факелно шествие и гала спектакъл „Мистерията Сурва" от 18.00 часа. Гвоздеят на програмата тази година е участието на Елица и Стунджи. На сцената ще се представят и Маг Жиров и фолклорната формация „Майсторите на танца". Изява на сурвакарите от Долна Секирна, които са носители на голямата фестивална награда за миналата година, също е част от програмата на откриването. Войводата на фестивала ще получи ключа на града от кмета Иван Иванов, за да управлява по време на маскарада. Сред гостите се очаква да бъдат председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, представители на министерства, посланици и президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон.



В дефилетата в събота и неделя ще вземат участие 5255 маскирани от 82 групи. 4923 участници от цялата страна ще покажат маскарадната традиция на регионите и селищата си. Сред тях перничани и гостите на града ще видят и представителни групи от Словакия, Сърбия, Италия, Словения, Македония, Холандия, Румъния, Гърция, Индонезия и Палестина. Два дни най-значимият маскараден фестивал в страната и на Балканите ще покаже като на длан пред очакваната публика от 100 000 зрители, пазената от българския род хилядолетна традиция с надежда за по-добри времена и за берекет. Верни помощници на тази вяра са страховитите маски и ликове, хилядите звънци, чанове и хлопатари, които ще обагрят и озвучат с грохота си Перник в следващите два дни. Студенти от Европейския политехнически университет в Перник също ще се включат в дефилето на 24-то издание на международния фестивал. Групата е от 13 човека - чуждестранни студенти, като всеки от тях ще покаже костюми, свързани с традициите на техните народи. Заради всичко това, пернишкият фестивал е най на Балканите и в Европа, а народният обичай „Сурва" е вписан през 2012 година като "Живо човешко съкровище" в националната листа на нематериалното културно наследство. Народният обичай "Сурва" е водещ сред българските кандидатури и за световната листа на ЮНЕСКО за нематериално наследство на човечеството.

Днешният петъчен ден е посветен и на поредната фестивална научна конференция с международно участие на тема „Маски и култура". В традиционния вече форум на учените в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри участват с 31 доклада изследователи на традицията от цялата страна, както и гости от Белград - Сърбия. Традиционно силно е участието на светилата в българската тракология - проф. Иван Маразов, проф. Валерия Фол, в етнологията проф. Георг Краев и други. За 9-ти пореден път, като част от проявата, отвори врати работлницата за маски. Майстори от Пернишко ще покажат и в трите дни на любопитните част от тайните в сътворяването на другия образ, за който се вярва, че дава свръхчовешка сила. Ателиетата им, редом до които са и занаятчии, са в Общинския младежки дом.

Фестивалните шествия в събота и неделя са с начало 10.00 часа, като тази година заради ремонта на площада в Перник са с променен маршрут. Журито с председател Георг Краев ще оценява по достойнство пазителите на кукерските и сурвакарските традиции от сцена при Историческия музей. На втора сцена пред Двореца на културата в двата дни ще играят пред публика чуждестранните участници, а оркестри и игроорци, невести и младоженци ще показват кой е по- по- най в конкурса „Маскарадна сватба".

В дефилетата, сред които младежката „Сурвакариада", както и на официалното откриване на фестивала тази вечер, неизменни персонажи са живите талисмани Сура и Сури, в чиито образи са младите пернишки актьори Павла и Владимир.

Гладните и жадните за напитка и за приятелска раздумка могат да се отбият в Сурвакарското село в градския парк, в чиито дървени къщи домакините предлагат всичко на скара, традиционни граовски ястия за зимата и нещо за преглъщане на мръвките. Търговци ще предлагат и сувенири за спомен от зрелището в Перник. В събота пред Младежкия дом, почитателите на ракията могат да се включат в забавна дегустация, наречена „На казана", а в неделя на същото място със своята гордост от бъчвите ще се похвалят пернишки винопроизводители - любители. И за да не избуят на лошотия напитките по време на празника, перничанки ще наредят софри с традиционните за Граово зимни ястия.

За първи път във фестивалната програма, снощи се проведе конкурс за винопроизводители - любители от Перник. 

Шестима мъже и една дама наредиха пазената в бъчви и в хладни механи течност с цвят на рубин пред водещи български сомелиери и представител на мексиканското посолство. Първото място и наградата печено прасе в конкурса „Цар на виното в Перник 2014" спечели строителният предприемач Димитър Живков. След бизнесмена в класацията се наредиха с вината си банкерът Димитър Ананиев и гласът на Дарик радио от Перник Ели Ташева.

Посветени на маскарада и отворени за дошлите в гостоприемен Перник са всички галерии в града, с тематични изложби, вдъхновени от Сурва, посрещат гостите от близо и от далеч и сградата на Общината и хотелите.

120 униформени ще следят за реда по време на фестивалните дни.


related

Перник 7620698935998992694

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item