stoineff

Внимание! Жълт код за вятър в цялата страна!

Жълт код за силен вятър е обявен в цялата страна, освен за област Видин, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.


Ще духа силен вятър от юг-югозапад с пориви до 25-30 м/с.


Кодът е в сила за областите Монтана, Варна, Бургас, София, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Враца, Плевен, Смолян, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Габрово, Велико Търново, Сливен, Търговище, Ямбол, Шумен, Добрич, Силистра, Разград, Русе.

През следващите няколко дни страната ни ще бъде под влиянието на многоцентрова, дълбока циклонална област над континента, която ще обуславя динамично, ветровито и топло за сезона време у нас.

Ще се появи вятър от юг и югозапад, който ще се усилва до умерен и силен, в планините - бурен. Минималните температури ще бъдат от нула до 5 градуса, а максималните - от 10 до 15 градуса.

През нощта срещу събота от запад ще започнат превалявания от дъжд, които на места ще бъдат придружени и от гръмотевици. Интензивни валежи ще има в събота в Източна България, но те ще отслабнат привечер.

Оранжев код за дъжд и вятър е обявен за областите Смолян, Хасково и Кърджали за утре, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. За други десет области, е обявен жълт код за силен вятър и обилен валеж. Кодът е в сила за Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Русе, Разград и Силистра. За областите Пазарджик, Благоевград, София Област, Кюстендил, София, Перник, Пловдив, Стара Загора важи жълт код за обилни валежи. На територията на Северозападна България времето няма опасност от опасни явления.
Ще остане много по-топло от обичайното за това време на годината, с минимални температури от 3 до 10 градуса и максимални в събота от 8 до 13, а в неделя от около 10 до 17-18 градуса.

Предстои усилване на вятъра по северните склонове на планините. Това съобщава Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН). По данни на института към 20.00 часа тази вечер най-силен е бил вятърът с пориви от 20 метра секунда в градовете Монтана, Ловеч, Велико Търново и Кърджали.По върховете на планините очаквано вятърът е много по-силен. На връх Ботев и Черни връх Мургаш скоростта му достига до над 40 метра в секунда. От там уточниха, че не се изключва възможността на прохода „Петрохан” поривите на вятъра да достигат 25-40 метра в секунда.
Ограничава се движението през прохода "Петрохан" заради ураганен вятър и множество паднали дървета. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

related

новини бг 1944185438154207626

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item