stoineff

Единствения избор на България е да изтегли 16 милиарда

При липса на други инструменти, единственият такъв в ръцете на управляващите е поемането на дълг.

Бюджет 2015 не е най-добрият, но отговаря на всички европейски изисквания. 

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов, който направи отчет за дейността на министерството за първите 100 дни от работата на правителството.


"Ако фискалното изпълнение продължава да се движи така, както е досега, аз няма да опонирам и на социалния министър за изпълнението на великденските добавки. Ще продължат усилията ни в подобряване на събираемостта и ефективността на разходите на бюджета. При липса на други инструменти, единственият инструмент в ръцете на управляващите е поемането на дълг.

Затова е важен дебатът, който тече в момента.

Заблуждаващо е да се смята, че бюджетният дефицит е проблем само на правителството", заяви Горанов. Той посочи, че дебатите продължават в рамките на управляващо мнозинство. "Нямам притеснение относно инструмента, който съм предложил. Можем всяка година да сключваме подобни агентски договори и да говорим за това дали държавата ще може да си покрива дълговете. Ако има някакъв политически катаклизъм, има реален риск да изпаднем в ситуация, в която не можем да финансираме текущите си задължения", допълни Горанов. По думите му, оттам нататък спекулациите от страна на опозицията, са тяхно право, но те не са здравословни за целия политически дебат и за обществото. "Вероятно аргументите на БСП и ДПС, че когато те поемаха дълг, имаше противопоставяне в обществото, са приемливи. Иначе тези 8 млрд. евро могат да се намалят до 6 млрд. евро, ако балансираме бюджета за 2015 година и този до 2017 година", посочи Горанов. Той подчерта, че дефицитът не е самоцел.

"Аз съм първият човек, който ще предлага мерки и ще дебатира от къде могат да се свият 2,5 млрд. евро, за да можем да не трупаме допълнителен дълг. Каквото и да направим, наистина ще е грешно да оставим държавата и обществото да финансира поетите вече дългове", каза още Владислав Горанов.

related

Политика 4845445716882373584

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item