stoineff

Извънредно: Ципрас отхвърля мерките за икономии на Европа

Новият гръцки премиер Алексис Ципра изложи радикалните политики  на неговото правителство в реч по-рано днес в неделя, като категорично отхвърля всякакви по-строги икономии, налагани от европейските  партньори на закъсалата в дългове Гърция.


В първата си голяма реч пред парламента като министър-председател, се очакваше Ципрас да  каже, че Гърция иска не повече  пари, планира да предоговори дълга сделката си Това обаче не стана.

Вместо това той се спря на социалната и данъчната политика на правителството му в дългосрочен план и повтори обещанията за такива неща, като повишаване на минималната работна заплата и безплатно електричество за бедните гърци.

Бившият ръководител на Федералния резерв на Съединените щати Алън Грийнспан е заявил в интервю за BBC, че не може да си представи, че ще се намерят страни, които да пожелаят да отделят средства за икономиката на Гърция и в края на краищата балканската страна ще напусне евро зоната. Грийнспан смята, че това е само въпрос на време, но този вариант на събитията е изгоден за всички.

Текущият а спасителен план за Гърция изтича на 28 февруари и повечето кредитори искат Атина да кандидатстват за удължаване на срока, и поемането на ангажименти за реформи.

Ципрас ще се срещне с лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел в четвъртък.
Гърците масово изтеглят средствата си от банките и се "въздържат" от плащане на данъци, което означава, че правителството на Ципрас ще може да оперира още няколко месеца, без да посяга на социалните фондове и да спира някои от държавните плащания, твърдят източници на агенцията. До края на март обаче управлението на СИРИЗА ще трябва да вземе решение дали да изостави еврото, или да приеме още финансиране от кредиторите.

Среща между финансовия министър Янис Варуфакис и германския му колега Волфганг Шойбле показва доколко Гърция е склонна на компромис, но германската страна е склонна да изчака.

В минали години предишните правителства са се намирали в сходна ситуация, но винаги са спазвали задълженията си, издавайки облигации в кракосрочен падеж към банковата система, които от своя страна ги ползваха като гаранция пред ЕЦБ.

related

Свят 8681720372849332027

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item