stoineff

Бедствено положение! Редица градове са под вода!

Бедствено положение обявиха редица общини заради поредните потопи, залели страната в последните дни. Дъждовете, снеговете и ураганния вятър през последното денонощие са разрушени стотици покриви, огради, комини, изкоренени са дървета и е прекъснато електрозахранването.

Заради обилните валежи много пътища бяха затворени, а на други места движението е ограничено. Общините Смолян, Бургас, Вършец, Девин, Кърджали, Добрич обявиха бедствено положение. Лошото време създава проблеми и по пътищата. Проходът на Републиката беше затворен за часове, блокиран от свлачище. Затворен е и Троянския проход, а през Петрохан, прохода Шипка и Твърдишкия проход е забранено преминаването на камиони. Пътя Добрич- Албена е затворен. Заради високо ниво на водите в язовир Одринци започна контролираното му изпускане.

В област Бургас са засегнати общините Бургас, Камено и Средец.

 80 литра дъжд на квадратен метър паднаха за по-малко от денонощие. Десетки семейства в квартал „Долно Езерово” се оказаха във воден капан. Малко след полунощ седем души от квартала са евакуирани с гумени лодки от екипи на Пожарна безопасност. „Те бяха настанени в хотелски стаи. Ще направим оглед на къщите и ще бъдат обезщетени на първо време с 325 лева”, заяви Антоанета Манолова, директор на ТД в „кв. Долно Езерово”.

Остава усложнена обстановката в общините Вършец и Берковица, където от вчера е обявено бедственото положение. „За тази сутрин е имало над 3000 обаждания заради проблемите в Перник и наводненията в смолянско. В град Вършец са мобилизирани и много доброволци, които помагат за по-бързото разчистване на улиците от падналите клони”, обясни областният управител на Монтана Ивайло Петров. По думите на кмета на Вършец – Иван Лазаров, обстановката там остава тежка, поради сноговалеж. От своя страна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че повредата във Вършец е тежка. „В резултат на силните ветрове и скъсаните далекопроводи всъщност няма захранване в няколко населени места. Има и счупени стълбове, което допълнително затруднява ситуацията”, добави Теменужка Петкова.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов също обяви бедствено положение, поради тежката обстановка дължаща се на обилните валежи през изминалото денонощие. „Сутринта положението беше по-тежко, но взехме необходимите мерки. В момента разчистваме около мостовете на р. Черна, където са образувани тапи. За момента положението е овладяно, но продължава да вали” посочи Николай Мелемов. Около 15:30 часа, кметът заяви, че обстановката в Смолян е започнала да се успокоява, а нивото на р. Черна е спряло да нараства.

Относно ситуацията с прекъснатото електрозахранване в община Кюстендил, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, обясни, че в местността „Трите буки” в планина Осогово е имало паднали дървета върху далекопровод. Петкова допълни, че екипи на ЧЕЗ работят за отстраняването на повредата, като са уверили, че до късните часове на вечерта, повредата ще бъде отстранена.

Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ България заяви, че 150 аварийни екипи работят за пълното възстановяване на захранването в засегнатите селища на областите Кюстендил, София, Перник, Благоевград. „Към настоящия момент в административна област Благоевград без електрозахранване са 5 населени места в община Якоруда и 5 населени места в община Разлог. Работи се по възстановяване на електрозахранването в курорта Семково. В административна област Кюстендил - полагат усилия за възстановяване на електрозахранването в 3 населени места в община Дупница; 30 населени места в община Кюстендил; 13 в община Невестино и 17 в община Трекляно. В София област се работи по отстраняване на причините за прекъсване на електрозахранването в селата Габра, Крушовица и Нови хан от община Елин Пелин”, посочи Станчев.

За обстановката в област Кърджали, областният управител Илия Илиев заяви, че обстановката там остава тежка, като уточни, че около 15 населени места в областта са без ток, а около 5 населени места са без достъп до тях. В община Джебел също има откъснати населени места. Що се касае до язовирите, той каза, че почти всички язовири преливат през преливниците. Илиев добави, че към момента валежите в област Кърджали продължават.

Част от град Дългопол е наводнен, наводнени са къщи в селата Блъсково, Бозвелийско и Житница, следствие на преливане на река Ана дере. Обявено е бедствено положение на част от територията на общините Дългопол, Провадия, Аврен и Аксаково. В Дългопол има десетки наводнени къщи и евакуирани семейства. Ниската част на града е под вода. Причината обаче не са преливащите реки и язовири, а високото ниво на подпочвени води.

Обявено е бедствено положение на част от територията на община Добричка. Бедстващи са селата Драганово, Опанец, Богдан, Ново Ботево, Батово, Поп Григорово, Славеево. Причината за обявяване на бедственото положение е опасност от повреди на пътни съоръжения, наводнения на избени помещения и дворове, залети земеделски площи.

Прелялата река Поповска потопи едноименното село в община Болярово при Ямбол. В област Кърджали над 200 литра на квадратен метър наводниха много земи и оставиха стотици домакинства без ток. Сливен също пострада, а аварийни екипи отводняваха и възстановяваха електричеството.

В област Шумен най-тежко пострада родното село на президента Желю Желев - Веселиново. Хората планирали да почетат паметта му, но бедствието променило плановете. Под вода са над 20 къщи, едно семейство е евакуирано. Заради наводнен трансформатор половината село е без ток. Налага се отводняването да става на ръка.

related

новини 5300825636413527218

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item