stoineff

Режисьорът на „Дякон Левски” е получил смъртни заплахи

Режисьорът Максим Генчев е получил смъртна заплаха заради филма си „Дякон Левски”.


 Това е разказал той самият пред „Монитор”. Засега не я приема на сериозно, защото е само една, а очаквал повече.


Премиерата на първата мащабна продукция за Апостола от 35 години насам мина преди вечер в зала 1 на НДК пред 3000 души и раздвижи всички пластове в обществото.

Социалните мрежи и форумите кипнаха от размисли и страсти, подклаждани от крайно отрицание до френетични възторзи. „Изопачаване на историята”, „творческа немощ”, „боза от измислици и полуистини” са само част от гневните коментари. На другия полюс са хвалбите за куража и дързостта на режисьора.

Ето какво каза в интервю за "Стандарт" режисьора.


- Г-н Генчев, зрители смятат, че филмът ви е прекалено дълъг. Какво бихте им отговорили?
- Дълъг е за хора, които не могат да се концентрират. Които бързат да се дрогират, пушат или ходят до тоалетната. Аз имам заснет шест часа материал. Използвал съм половината. По екраните филмът ще тръгне в две серии. Щом свърши първата част, хората ще си отидат вкъщи. После ще дойдат пак и ще извадят десет лева, за да гледат и втората. На премиерата показахме двете части за осем лева. Това бе жест към тези 2000 души, които останаха до края и ни аплодираха. А тези 20-30 човека, които пишат във Фейсбук, не ни интересуват.

- По форумите питат - защо Левски псува?
- Левски псува турчин, който казва, че трябва да го изядат чакалите. В псувнята има оплодителен, а не унищожителен заряд. Той е жив човек, обикновен, от плът и кръв. Защо да не си позволява да попържа. В записките на Христо Големия, които съм ползвал, речникът е безумно простоват, народен, без никакви прилагателни. Борави се със стотина думи, в които има и много псувни. Редно е да ме попитате защо сърбинът, който псува турците, когато го изхвърлят от крепостта, се възприема нормално. Щом се псува, значи има причини за това. Който гледа филма, ще бъде готов не само да псува, но и да се бие.

- Г-жа Христина Богданова, която твърди, че е потомка на Левски, смята, че Дякона е представен като мижитурка и образът му във филма е подигравка.
- Левски не е имал внуци. Ако тази жена има претенции да има родствена връзка с Апостола, сега има своите две минути слава, да дава интервюта. Аз питам къде беше тя, след като е правнучка, защо двадесет години не говори за Левски. С това говорене тя омаловажава собствената си представа за Левски. Човек говори толкова, колкото знае.

- Има мнения, че във филма цялата представа за Левски е сбъркана.
- Моята представа за Левски е обект на дискусия и това значи, че тя има правилен адрес. Аз нямам амбицията да си въобразявам, че ще покажа кой е Левски. Не правя документален филм. Аз не знам кой е Апостола, но това е моята представа за него. И тя е вълнуваща. На премиерата група елитни свещеници плакаха на репликата: "Господи помилуй мен грешния". Това са млади духовници, не са конюнктурни, не са агенти на ДС. Те са откровени в своята вяра. И бяха с огромно смирение пред филма. Защото Левски е преди всичко свещеник. И те оцениха това. За мен по-голям комплимент от това няма.

- Защо в лентата я няма прочутата реплика: Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя - губя само мене си!
- Именно затова я махнах. За да може всички да си я спомнят. Имам я в дългия вариант на филма.

- Много са противниците на сцената, в която един от героите си реже езика...
- Петко с бандата си е горил книги. Били са гангстери, разбойници. Левски ги овладява и прави революционери. И те му вярват толкова, че когато турците го обграждат, той предпочита да отреже езика си, но да не говори.

- Мнозина казват: Левски е светиня и никой не бива да го докосва?
- Днес Христос е светец, но по онова време е бил лудият на селото. Никой не му вярвал. За мен Левски е светец, пренебрегнал живуркането, отказал се е от материалното и от плътското, в името на благородната си кауза. Впоследствие го идеологизираме. И това е нормално. Защото като нация държим на героите си. Искам нашите дипломати като ходят по английските села и прегърнат някое дете, да му разказват за Левски, а не да му пеят песнички за Робин Худ.

- Как ще разпространявате филма, къде хората ще могат да ги видят?
- Много сложен въпрос. Ние не търсим възвръщаемост на парите. Над 20 общини са заявили желание да прожектираме филма по места. Така че тръгваме на малко възрожденски принцип. Не е изключено да се дава и по кината в моловете, но още преговарям.

related

новини 3593075118363619372

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item