stoineff

Филма "Дякон Левски" е подигравка с Апостола

Христина Богданова, правнучката на Васил Левски, нарече филма "Дякон Левски" подигравка с него.


Премиерата на игралния филм, който разказва живота на Апостола, беше в понеделник вечер в зала 1 на НДК. Режисьор и сценарист е Максим Генчев, а в ролята на Левски е Веселин Плачков.

Правнучката на Апостола заяви във "Фейсбук", че иска да забрави изцяло и напълно видяното във филма.
"Току-що се прибирам от премиерата на филма "Дякон Левски". В изключително редки моменти от живота си нямам думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо!
Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското. На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована", пише Христина Богданова.
"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка", добавя тя.
Според г-жа Богданова филмът е исторически абсолютно недостоверен, поне що се отнася до неговата лична история. "Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н.", добавя тя. Христина Богданова все пак отбелязва, че музиката, чийто автори са "Исихия", е била хубава.
Daniela Nikolova Господине, Българите масово постоянно пишем нещо за Левски, публикуваме, споделяме и разпространяваме снимки, рисунки, снимки с татуировки с Левски, ходим на някой от паметниците на Левски, слушаме песните на рок група Епизод, имаме знамена, понякога ходим на протести, има и партиоригеч интернет магазин, продават се и тениски и суичъри с дълъг ръкав с образа на Левски и изобщо не свързваме това име само с футболния отбор, а и знаем защо е кръстен той така. Но има неравнима разлика между това да свързваш Левски с псувня, престъпност, кражби, елементарно нищожно човече и с това да си напомняш за делото му, да изпитваш гордост и благодарност към него, да възхваляваш подвига му, саможертвата му, идеалите му и да ги възпитаваш у себе си и в децата си. Искаме да предадем на децата си истината, историята, Българската гордост, а не те да остават омерзени като нас след такава прожекция. Това е сякаш в църквата някой да се изпикае и да каже:"Е кво, тия нарисуваните по иконите и те са били хора, те също са ходели до тоалетна или ако няма такава наоколо, са пикали някъде у храстите." Това, че е имало депутати на ДПС в залата и те са ръкопляскали и са се смяли, докато Българи са плакали дори някои от възмущение и обида, от почуда и оскверняване на идеала ни, това не допуска просто само, че си мислим за Левски е достатъчно. Ние и без този филм си мислим за него, гъмжи из интернет от родолюбиви хора и патриотични страници и групи, сайтове и филми, стихове, книги, снимки и рисунки. Но нека бялото да го пазим бяло, излишни са забъркванията на герои в опростачващи небивалици
За филма има и положителни мнения. В интервю за Агенция "Фокус" председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев казва, че според него лентата пресъздава вярно историческата истина, епохата и събитията.

"Филмът „Дякон Левски” политически не е коректен от днешна гледна точка, защото в него няма и следа от това „захаросване” на историята, от това „заливане със сироп” и замазване на всички проблеми и противоречия, които са накарали Апостола да се жертва по този недвусмислен начин", коментира Василев.

"Аз съм убеден, че филмът ще предизвика много силно впечатление, именно защото показва историята такава, каквато от 20-на години ни карат да забравим. Днес децата учат по едни скандални учебници, които прекрояват историята според вкуса на днешната българска политика. За мен най-голямото достойнство на филма е, че политически не е коректен“, смята той.

На страницата на премиерата във "Фейсбук" много от зрителите са споделили разнопосочни впечатления от премиерата на филма.
Според много от тях филмът е пошъл и исторически недостоверен. Според други обаче филмът е бил на ниво, а негативните реакции са заради очакванията Левски да бъде представен като Супермен, а не като реална личност.
Вижте трейлъра на филма "Дякон Левски":

related

новини бг 4874328300539409236

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item