stoineff

Поклон пред паметта на Левски

Днес отбелязваме 142 години от обесването на Васил Левски.

 Васил Иванов Кунчев, известен и Апостола на свободата е роден на 6 юли (18 юли нов стил) 1837 г. в Карлово. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта. На 27 декември 1872 г. е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Разминаването в датите се дължи на техническа грешка, която продължава да се разпространява, тъй като тя не е коригирана в учебниците по история.
Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му. В София от 17.00 ч. днес ще се отслужи панихида в храм „Света София”. От 17.40 ч. ще се проведе литийно шествие от храм „Света София” по ул. „Московска” до паметника на Васил Левски, където в 18.00 ч. ще започне възпоменателната церемония по повод 142 години от гибелта на Васил Левски.

related

новини бг 3240495981624235833

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item