stoineff

163 хиляди лева е най-високата заплата в България


Близо 163 хил. лв. е най-високата заплата в страната. Софиянец на 45 години е взел 1,955 млн.


 лв. само от трудови правоотношения за цялата 2014 г., сочат данните на Националната агенция за приходи от подадените досега данъчни декларации за годишните доходи. Заможният столичанин вероятно е получил възнаграждението си по договор за управление на търговско дружество.
Със своите близо 2 млн. лв. той се нарежда на 10-о място в общата класация на хората с най-високи доходи, които вече са подали декларациите си, пише "Стандарт". Ето кои са в топ 5 за най-високи доходи през 2014 г.:

1. Софиянец на 36 години е декларирал облагаем доход в размер на 7,5 млн. лв. Но основната част от приходите му е от продажба на дялове в търговско дружество - 7,3 млн. лв. От заплати той е изкарал 234 хил. лв., което прави средно по 19 500 лв. на месец.

2. Отново софиянец, на 38 години, с декларирал общ доход от 6,2 млн. лв. И при него, както и при номер 1, основните приходи са от продажба на фирмени дялове - 6 млн. лв. Заплатата на този заможен българин също е доста голяма - 236 хил. лв. за година, или средно по 19 600 лв. на месец.

3. Третото място по доходи също се държи от столичанин. Той е на 54 години и през 2014 г. е изкарал 5,6 млн. лв. Основната част от тях (5,58 млн. лв.) са получени от упражняване на свободна професия (лекар, адвокат и др.) или по граждански договори. Само 29 000 лв. са заработени по трудови правоотношения, което прави заплата от 2400 лв. на месец.

4. Софиянец на 42 г. с разнообразни източници на доходи. Общо за година той е спечелил 4,8 млн. лв. Но само 355 хил. лв. от тях са от трудови правоотношения, което прави заплата от близо 30 хил. лв. на месец. Основната част от доходите му в размер на 4,2 млн. лв. са получени от прехвърляне на права или имущество. Освен това той е изкарал над 10 хил. лв. от упражняване на свободна професия или по граждански договори, както и още 236 хил. лв. от други източници. В закона като примери за такива други източници са посочени например обезщетения, награди, упражняване на права по интелектуална собственост и др.

5. Дамата с най-високи доходи е от Шумен и е изкарала 4,5 млн. лв. от патентна дейност. Тя се нарежда на 5-о място в класацията.

Половината от спечеленото е от продажба на дялове

Като цяло над половината от доходите на тези 32-ма най-заможни българи са от продажба на дялове в търговски дружества. От общата сума на годишните доходи на тези 32-ма българи в размер на 73,2 млн. лв., 51,8%, или 37,9 млн. лв., са получени именно от фирмени сделки. На второ място по размер се нареждат доходите от свободни професии, авторски възнаграждения и граждански договори. По това перо те са изкарали общо 12,7 млн. лв., или 17%. Чак на трето място се нареждат трудовите възнаграждения. Вероятно тук става въпрос за договори за управление на компании, като топ 32 на най-богатите са изкарали общо 10,8 млн. лв. от трудови възнаграждения, или близо 15% от общите доходи за м. г.

Врачанин е най-богатият ЕТ

Сериозно присъствие в групата на най-богатите имат и едноличните търговци. В Топ 32 има точно петима ЕТ, всичките са мъже. От тях най-високи доходи в размер на 1,7 млн. лв. е обявил гражданин на 45 години от Враца. Той се нарежда чак на 14-о място в общата класация. Вторият най-добре представил се ЕТ е на 73 години, живее в района на Пловдив и за година е спечелил 1,55 млн. лв. На трето място е софиянец на 52 години, който е изкарал 1,39 млн. лв. На четвърто и пето място сред едноличните търговци са още един софиянец и жител на Шуменския регион с малко над 1 млн. лв. за година.

20 милионери са от София

Най-много милионери има в София. От общо 32-ма души, които вече са обявили доходи в размер над 1 млн. лв. за миналата година, 20 са от София. Двама от богаташите плащат данъците си в офиса на НАП в Шумен. Освен най-богатата жена, която е номер 5 в общата класация, в града има и едноличен търговец, който е спечелил за година малко над 1 млн. лв. Двама са и милионерите от Стара Загора. Първият от тях е изкарал над 1 млн. лв. от трудови правоотношения, и още близо половин милион от упражняване на свободна професия, авторски права или граждански договори. Вторият е заработил над 1,5 млн. лв. от друга стопанска дейност - свободна професия, авторски права или граждански договори. Двама са и милионерите от Русе. По един има във Велико Търново, Търговище, Враца, Пловдив, Бургас и Варна.

related

новини 4120581302678380955

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item