stoineff

Има много странни моменти в катастрофата с A320

Основното задължение на екипажа при възникване на аварийна ситуация е първо да съобщи на земята. А при катастрофата с A320 екипажът или не е бил в кабината, или няма обяснение засега защо не го е сторил, обяснява пред "Телеграф" бившият главен авиоинспектор Ангел Борисов.
news А320 crash

Те са се снижавали 12 минути напълно контролирано. Екипажът е виждал какво прави и е бил длъжен да уведоми земята. Но не е продумал и дума нито на водещите диспечери от френското РВД, нито на своите хора в Германия. Непрекъснато е в контакт. Има един бутон на таблото. Натиска го и говори. Пуска го и слуша. Екипажът е в непрекъснат режим на прослушване и разговор с диспечера, обяснява Борисов.

Той отбелязва, че и този пореден трагичен инцидент е започнал, когато самолетът е достигнал зададеното нормално ниво. В случая това е било 380 или около 12 000 метра надморска височина. Тогава автопилотът управлява, а екипажът се размърдва. Единият отива да провери пътниците и стюардесите, или става до тоалетна. "Това е моментът, в който вратата на пилотската кабина се отваря и евентуално може да се вмъкне терорист", смята експертът.

Ето какво обяснява Ангел Борисов в отговор на въпрос дали пилотите са могли да реагират, ако в кабината се вмъкне терорист. "Във всички самолети има средства за известяване при опасност. На някои е педал, на други е специален бутон. Той е поставен близо до останалите бутони, които се използват за превключване на честоти или с друга цел. Така че дори да има терорист в кабината той няма как да заподозре, че се подава сигнал към земята, тъй като пилотът така или иначе борави с бутоните. Дори в ръцете да го гледа няма как да види, че пилотът е натиснал за миг някакъв необозначен съвсем обикновен бутон, който обаче е излъчил на земята сигнал "нападение" и "външно лице в кабината". В случая обаче не е имало нито звук, нито стон, нито сигнал. Дори да приемем, че командирът е бил зает да се отбранява или да се обяснява с терористите, вторият пилот ще подаде сигнала."

Така авиоекспертът прави извод, че отвличане е малко вероятно, а какво е ставало в пилотската кабина ще се разбере едва след разчитането на записите в черните кутии.

related

новини 1778496109727622881

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item