stoineff

САЩ призна за засилена военна активност в България и Източна Европа


Пентагонът призна, че повече от хиляда американски военнослужещи са в Източна Европа макар и за учения.

 В момента в България се провежда учение на командването на силите на Съединените щати в Европа. На север от нас съвместни учения правят американски и румънски десантчици.
Неотдавна приключи учение в Черно море, в Полша се тренира транспортирането и развръщането на противовъздушни системи Пейтриът. А в трите балтийски страни непрекъснато текат занятия с постоянно присъствие на американски части, съобщава bTV.

„Атлантическа решимост” започна в края на миналата година. В рамките само на тази операция са предвидени едно учение в България, три в Румъния, и по 4 учения в Черно море, Полша, Латвия, Литва, Естония и Украйна.

„В Украйна, както виждаме, се използват дипломатически инструменти, информационен натиск, военни средства. Също има и икономически натиск срещу Киев. В отговор на това Западът трябва да мобилизира всички наши средства”, заяви ген. Филип Брийдлав, главнокомандващ силите на НАТО в Европа.

Макар че министърът на отбраната на Полша заяви днес, че Москва не е толкова безразсъдна, за да нападне страна член на НАТО, хората в съседните на Русия страни виждат в ученията на Алианса гаранция за тяхното спокойствие.

„Те ни дават сигурност от Русия, така че и в бъдеще да можем да живеем в мир. Дават ни чувство за сигурност и много се радваме, че американските войници са тук”, обясни Ен Роотсма, който живее в естонския град Тури.

НАТО ще осъществи невиждана досега в Източна Европа операция. Бойните части, участници в ученията в Прибалтика, ще се приберат на собствен ход до базата си в Германия.


„Това учение на първо място е важно за нашата вътрешна оперативност между партньорите на НАТО и второ - ще ни помогне да усъвършенстваме нашата гъвкавост и умения за придвижване в голям район през пет граници”, каза Кристофър Болд, който е командир на взвод. През лятото в Украйна ще се проведат и две отдавна планирани учения на Алианса, с участието и на български части.

Отговорът на Москва на засилената военна активност на НАТО не закъсня. Проведеното миналата седмица голямо военно учение слага началото на серия от подобни учения тази година, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от АП.

Току-що завършилото учение обхвана огромен район от Арктика до Черно море. В него участваха 80 000 войници, около 100 бойни кораба и над 220 самолета.

Военният министър Сергей Шойгу рапортува на Путин в сряда, че проведеното учение е имало за цел да провери готовността на новосъздадената военна групировка в района на Арктика, както и способността на въоръжените сили бързо да разгърнат войски на няколко театъра на оперативни действия.

related

Политика 2704395497402523373

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item