stoineff

БТК има нов мажоритарен собственик

Последни новини. Групата Ел Ай Си 33 (LIC33), обединяваща инвеститори от ЕС, 


специализирани по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение, придобива марожитарния дял във "Виваком" и други водещи компании в България. Това се казва в съобщение на компанията до БТА.


Не се посочват имената на другите компании.

В съобщението се посочва още, че предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки. Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 милиона евро.

Транзакцията трябва да бъде одобрена от регулаторните власти и новите инвеститори вече започнаха усилията по рефинансирането наред с преструктурирането с цел да се стабилизира положението, се допълва в съобщението.

БТК понастоящем е с акционери Цветан Василев (с малко над 43%), лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ - VTB Capital (с малко над 33%), и кредиторите на компанията (с останалите проценти), по информация на "Капитал".

В началото на март от поста председател на борда на директорите беше освободен Златозар Сурлеков, който се смята за най-доверения човек на Цветан Василев. Още в началото на декември VTB Capital настоя Сурлеков да бъде отстранен. Това стана на заседание на Надзорния съвет на компанията в началото на месеца, а поста пое братът на бившия финансов министър Милен Велчев - Георги Велчев.

Натискът на руската банка за отстраняване на ключовия човек на Цветан Василев от БТК се тълкува от наблюдатели в сектора като начало на по-голяма операция с цел да се промени и структурата на собствеността в телекома, писа "Капитал".

related

новини 3987701635329821362

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item