stoineff

Как празнуват Великден по света

Великден е празник свързан със зайчета, яйца, подаръци и сложни ястия за семейството, навсякъде по света. Той означава, Възкресението, пролетта, раждането на всичко красиво. Но много страни по света имат традиции, които са интересни и необикновени! Kaymu ви представя най-интересните великденски традиции в Европа:


Хърватия: 

В северната част на Хърватия, на Велика събота, огньове са запалени във всяко село в близост до църквата. Всяко село се конкурира с друго, за да създаде най-големия и най-яркия огън, който може да се види от километри. Хората се събират около кладата да пеят песни и да разговарят помежду си..

Чехия и Словакия: 

На Велики понеделник, мъжете обикновено посещават техните роднини и ги сурвакат леко с ръчно изработени камшици като от време на време се налива студена вода върху тях. Мъжете събират колкото се може повече камшици като това е символ на плодородието.

България: 

След полунощ на Велика събота на масата се слагат боядисани яйца. През следващите няколко дни, хората се редуват да се чукнат с яйца за здраве. Този, който е счупил най-много от яйцата в семейството е победител, а неговото яйце е борец.

Словения: 

Словенците са известни със своите сложно украсени великденски яйца. Те са изработени с голямо внимание и често се използват като подаръци. Момичета рисуват и като подарят яйце на някое момче, това означава, че го харесва. Това е чудесно средство за обяснение в любов.

Беларус:

 Великден в Беларус има много цветни традиции, но нещо, което се откроява е практиката да се пеят народни песни, наречени Valachbny - разпространени в централните и северозападните райони. Тази традиция има езически корени и е свързана с народни певци, които пътуват от село на село, за да създават настроение по време на празници.


related

празници 5933975939527550924

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item