stoineff

Великденските трапези по света

Предстои един от най-големите христиански празници – Великден. Честта за подготовката на перфектната празнична трапеза е в ръцете на домакините, които както винаги ще се постараят да изненадат близки и роднини с различни и вкусни ястия. За тези, които търсят вдъхновение, най-голямата международна платформа за поръчка на храна foodpanda, подбра 10 тематични и нестандартни ястия, които присъстват на Великденската трапеза по света.


1.      Русия: Салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия, обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.
2.      Италия: На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусният кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.
3.      Гърция: Тестено изкушение наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат ярко червени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.
4.      Източна Европа: Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост.
5.      Испания: Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция, той прилича на голяма поничка гарнирани с твърдо сварено яйце.
6.      Великобритания: Традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трабезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.
7.       Мексико: „Capirotada” е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.
8.      Грузия: На почит в страната е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.
9.      Германия: Великият Четвъртък в Германия е известен като „Gründonnerstag” или "Зелен четвъртък". Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни.

10.  България: На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца

related

празници 6859802933857898706

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item