stoineff

Първото документирано убийство на човек е станало преди 430 хиляди години


Първото в историята на човечеството убийство и престъпление е могло да стане преди 430 хиляди години – останките на проточовека, намерен в Испания, свидетелстват, че той е убит от съплеменник с удар на оръдие на труда в лицето, който пробил черепа. Това се казва в статия в списание PLoS One.

„С тези изводи не може да се спори. Аз подозирам , че колкото по-далеч навлизаме в историята, толкова по-често ще намираме подобни следи от насилие сред нашите предци. Изглежда насилието е обусловено от самата култура на човечеството и то съществува толкова продължително, колкото и самата култура” – коментира откритието Дебра Мартин от университета на Невада, чиито думи цитира Британската БиБиСи.

Засега най-древните следи от насилие сред първите жители на Европа са открити от Хуан Луис Арсуага от Мадридския университет Комплутенсе в знаменитата испанска пещера в планините Атапуерка в северната част на страната.

Тя привлякла вниманието на учените през 1976 г., когато са намерени за първи път останки от древни хора. Пещерата е преименувана на „Сима де лос Уесос”, което означава „Ямата с костите” на испански език.

За 30 разкопки палеонтолозите успели да намерят там около 4000 отделни кости и почти 30 пълни скелета на първичните хора, в това число и на хайделбергския човек, считан за предтеча на неандерталците.

Палеонтолозите обърнали внимание на „череп №17” – набор от 52 парчета от черепна кутия, възстановен неотдавна след 20 г. събиране на всички фрагменти.

Арсуага и колегите му установили, че човекът загинал в резултат на счупвания на кост на челото, разположено над лявото око на проточовека. Формата и структурата на следата на тези следи говорят, че те са оставени от един и същ предмет, което изключва вероятността притежателят на черепа да е паднал от височина или да е станал жертва на хищници.

В полза на това говори, че следите се намират в предната лява част на черепа, а жителите на пещерата са били „десничари” и следователно трябва на удрят в лявата страна на лицето на противника. В дълбока древност и сега случайните смъртоносни травми идват отзад или отстрани, които човек не е способен да види или предвиди.

Трупът на убития проточовек е пренесен от жителите на пещерата в „ямата на костите” в нейното дъно. Макар някои обитатели на Сима де лос Уесос да са били канибали, в случая не става дума за такива въздействия, защото по повърхността на череп №17 няма характерни следи от примитивни ножове и зъби.

related

новини 5299532023293310314

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item