stoineff

Кой как и защо създаде световната мрежа ИНТЕРНЕТ?

Вече всеки човек по света счита за даденост компютъра, телефона таблета и връзката с интернет. 

Все по - малко са тези, които помнят времената, в които хората не бяха свързани непрекъснато в мрежата, а още по - малко знаят какво точно представлява. Единици са тези, които пък са чували името Тим Бърнърс - Лий.


Ще кажете и защо пък трябва да го зная тоя? Простичко е. Той е човека, благодарение на който Бил Гейтс, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стиив Джобс (да почива в мир), Джери Янг са направили милиардите си. След въведението сигурно се досещате. Това е човекът на който човечеството дължи ИНТЕРНЕТ. The Web в превод „Паяжината“ , или WWW (W3), не е нещо, което се е самозародило.

Всичко започва не толкова отдавна. През 1984 г. възниква нуждата от предоставяне на реални данни в различни точки на света в реално време.
Тим Бърнърс, който работи тогава в ЦЕРН създава за собствените си нужди ENQUIRE — Записна книжка (Справочник), който в последствие ще стане основата на хипертекстова база от данни, въплътена в днешната технология WWW.

Естествено нито един учен (с изключение на Тим) не е вярвал, че е възможно да бъде създаден удобен потребителски интерфейс и че Бъртънс ще успее да се доближи до хипертекстовата база чрез клавиатурата на своя компютър.

Но есента на 1990 г. сътрудниците на ЦЕРН получават за ползване първите уебсървър — CERN httpd и уеб браузър, написани собственоръчно от Бърнърс-Лий в програмната среда (операционна система) NeXTStep.
„Документираната Вселена“ е името, което е дадено на проекта при раждането му, но предимствата му са очевидни. Дори и най - големите скептици разбират, че света ще се промени коренно след този момент.

Само година по- късно  през лятото на 1991 г. проектът "WWW", е обхваща вече цялата световна научна общност в Европа и се влива пресичайки океана в проекта „Internet“. 

Започва създаването на изцяло нов, виртуален свят, който ще зарази със светкавична скорост целия свят. Създават се новите абревиатури: HTML, HTTP, URL, TCP.  На 6 - ти август 1991 година е създаден и първият уебсайт. Създателите са  ЦЕРН. Започва и новата война войната за власт над информационните технологии между Европа и САЩ.

През 1994 г. Бърнърс-Лий е поканен да оглави катедра в Масачузетския технологичен институт (MIT). Тогава той създава и оглавява и международния консорциум W3C, който създава и усъвършенства стандартите за технологията WWW. Днес консорциумът на Бърнърс-Лий W3C се грижи глобалната мрежа да остане открита, без патент, непритежавана от никого и безплатна.

Към момента цифрите в Интернет са шокиращи. По данни на Международния телекомуникационен съюз (ITU) към ООН -  http://www.itu.int/ в момента интернет потребителите са 3,127,611, 300, като нарастват с 10 за всяка секунда.

Уеб сатовете наближават милиард като в момента са 945,403,333. Имелите, които се разменят дневно се измерват в 12 цифрени числа около 200 000 000 000 за днес. Гледанията в YOU YUBE дневно надхвърлят 8 милиарда, а търсенията в Google са над 5 милиарда на ден.  Ако цифрите отгоре ви се струват нереални можете да погледнете сайта на който се публикуват на живо всички тези цифри и данни http://www.internetlivestats.com/

related

Технологии 5266605963260278504

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item