stoineff

Страх в Скопие: България иска да анексира Източна Македония


България трупа войски по границата си с Македония и има намерения да анексира Източна Македония. Това твърди руският политически анализатор Андрей Корибко в публикация, озаглавена „Какво се готви на българо-македонската граница?“ на сайта Sputniknews.com.
Статията бе препечатана и в македонския сайт Infomax.mk под гръмкото заглавие „България иска да анексира Източна Македония: Българите събират армия на границата, използват Заев да направи дестабилизация!“.

Сайтът, който е рупор на македонската емиграция по света, доказва твърдението си с аргумента, че България е „последната окупационна сила, влязла в Македония през Втората световна война”. „Премиерът Бойко Борисов, чиято самоубийствена антируска политика нанася все повече вреди на страната, реши да канализира натрупалото се недоволство като насочи общественото внимание навън”, пише „Инфомакс”.

В обширната статия си статия Андрей Корибко намеква, че България, която „за последно окупира Македония през Втората световна война“, се опитвала да възстанови владенията си над територията и народа на Македония, дестабилизирайки страната и подкопавайки руския проект „Балкански поток“.

Според Корибко България „подозрително струпва войски по границата с Македония“. „Подозрения относно българските намерения се появиха още в началото, но нови развития и изявления от страната изглежда потвърждават истинските намерения зад привидно странния ход“, пише Корибко. Авторът цитира изказване на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, който преди седмици каза, че ако ситуацията в Македония излезе извън контрол, България може да си върне старите територии, понастоящем попадащи в Източна Македония.

„Трябва да се отбележи, че изявлението на Димитров дойде половин седмица преди натрупването на български войски на границата с Македония, така че е напълно възможно този добре известен учен и културна личност да е оказал влияние върху решението“, пише Корибко и добавя, че Димитров е добре известен със своите антимакедонски възгледи.

Авторът на анализа не пропуска да отбележи и присъствието на лидера на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев на неделния антиправителствен митинг в Скопие и коментира, че в речта си Станишев нито веднъж не споменал „македонците“, което според Корибко е „характерното за българите расистко поведение, с което отказват да признаят съществуването на етноса“.

Според Корибко ЕС решил да капитализира историческото отношение на българите към Македония и да превърне България в своя маша.

„Подобно решение само ще направи България и националистическите сили в нейното правителство и общество по-дръзки“, пише Корибко. „Този добре пресметнат ход ще засили натиска върху Македония и откъм доскоро спокойната и стабилна нейна източна граница. Той, заедно с натиска откъм Албания, притиска демократично избраното и законно нейно правителство.“

След бегъл преглед на съдбата на Македония от началото на 20 век до Втората световна война, Корибко се опитва да обясни евентуалната анексия на Източна Македония от България с настоящето положение в България. Авторът просветлява читателите, че настоящето правителство на Бойко Борисов е нестабилно, министрите в него се сменят „редовно“ и то е със силни антируски настроения.

Според автора именно правителството на Борисов било виновно за спирането на проекта за газопровод „Южен поток“ и принудило руската страна да започне два нови проекта - „Турски поток“ и „Балкански поток“.

Анализаторът твърди, че това „разбираемо разстроило обществото, понеже изведнъж бедната България изгуби милиарди долари приходи и инвестиции“. Корибкин дори цитира проучване на Sputnik, проведено през февруари, според което 64% от българите са сигурни, че спирането на „Южен поток“ ще има отрицателен ефект върху икономиката на страната.

В заключение руският автор е стигнал до извода, че за да отвлече вниманието от „растящото недоволство от самоубийствените антируски политик на правителството “, Борисов се видял принуден да „насочи растящият обществен гняв към външна криза, а именно Македония“.

Статията предизвика бурна реакция на политици и общественици у нас. Евродепутатът Ангел Джамбазки я анализира като „опорната точка на Кремъл за нашите болшевики. Русия: Говори се за подялба на Македония между Албания и България”. Във Фейсбук имаше множество коментари от типа „Москва атакува София със спекулации за подялба на Македония между България и Албания”, споделяни предимно сред десни политици.

Българите от културния клуб в Скопие смятат, че статията е нагледен пример за за съюзяването на просръбските и проруските интереси в Македония срещу „всичко българско”.

Историкът Божидар Димитров пък обясни, че в Скопие четат изказванията му „като дяволът евангелието”. Той посочи, че е разглеждал хипотеза, при която албанците се отделят и съдбата на българите в Източна Македония остава неясна. „Не искам да цепя Македония”, заяви директорът на НИМ.

related

Политика 6556954479348132284

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item