stoineff

Картинг като спорт


Управлението на карта е много по-натоварващо физически, отколкото повечето хора могат да си представят. За да сте добри пилоти, е необходима сила и издръжливост – две неща, които няма да дойдат сами, ако карате 15-20 пъти в годината. Ако искате да имате успехи, ще трябва да бъдете във форма. Все пак това е спорт като всеки друг. Всъщност, картингът е физически по-натоварващ от доста други спортове.

Затова, дължите на себе си да правите допълнителни тренировки. Ако се състезавате просто за забавление, не е необходимо да се занимавате с тренировки. Но колкото в по-добра форма сте, толкова и забавлението ще е повече. В края на краищата, колко забавно може да е да останете без дъх и повечето ви мускули да ви болят още по средата на състезанието?

Към края на състезанието винаги можете да забележите кой пилот не е във форма – и по представянето му, и по позицията на тялото му. На този пилот му е трудно да поддържа главата си изправена. Ако вратът ви или друга част на тялото се измори и започне да ви боли по време на състезанието, ви трябва повече физическа подготовка.

Ако гледате сериозно на картинга или ако го използвате като стъпало към автомобилни състезания, физическата ви тренировка трябва да е нещо повече от занимавка, която вършите понякога в свободното си време. Това трябва да е планиран аспект от подготовката ви, точно както е подготовката на двигателя и шасито на карта.

Но какви тренировки са ви необходими? Издръжливостта е по-важна от чистата сила, тъй като не е необходима голямо усилие за завъртане на волана, натискане на педалите и поддържане на тялото в завоите. Все пак, след няколко обиколки на скорост, дори само поддържането на главата изправена с тежестта на каската може да се окаже проблем. Именно затова трябва да тренирате и за физическата си издръжливост.

Необходима е редовна тренировка с тежести и развиване на издръжливост (чрез бягане, степер, колоездене и т.н.) за разгръщане на по-висок потенциал. Ключовата дума е „редовна”. Ако тренирате всеки ден една седмица, а след това цял месец не тренирате, няма да има особен ефект. По-добре е да тренирате 2 пъти седмично, но всяка седмица. И, както вече казахме, не е достатъчно да разчитате само на натоварването, което получавате по време на състезание. С това натоварване най-вероятно ще стигнете само до нивото, при което ще се уморявате малко преди края на състезанието. А резултатите от състезанията – доколкото ние знаем – се определят след последната обиколка, независимо колко голям аванс има някой пилот.

Вашата цел е да можете да карате всяка обиколка в тренировките, квалификациите и състезанието и все още да можете да направите още една сесия без да се изморите. Ако сте отпаднали към края на състезанието, скоростта ви ще е по-ниска, тъй като още преди да усетите умората или болката, подсъзнателно ще сте правили компенсации за уморените или парещи мускули. При всяка компенсация, представянето не е на нивото, на което може да бъде.

Виж повече тук



related

Спорт 6891002051356375066

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item