stoineff

Шокиращи новини за катастрофата в Яхиново, в която загинаха петима младежи


Последни новини. Екипът на Спешния център в Дупница е заварил трима живи участници в жестоката катастрофа в Яхиново, която в неделя почерни селото. Свидетел на кървавото меле, пожелал анонимност, разказа за „Вяра”, че с очите си видял как угаснал животът на две от жертвите: „Когато на място пристигна линейката, трима от потърпевшите бяха живи, а двама мъртви. Те бяха починали на място. Медицинският екип около 15 минути чака от "ЧЕЗ Електроразпределение" да изключат тока, докато потърпевшите бяха между жиците с течащ по тях ток. Преди това един от оцелелите се изправи и призова: „Моля ви, побързайте”. В този момент обаче настъпи кабела с единия крак, залитна, с другия крак стъпи върху един от ранените и на място починаха и двамата пред очите на Спешна помощ”.


19-годишният шофьор Емил Скоклев и неговите приятели, които загубиха живота си и пострадаха при жестоката катастрофа, са пили алкохол, преди да се качат в колата. Изпитият алкохол и несъобразената скорост са причината за невиждания инцидент, е една от версиите за причините за неописуемата трагедия.

Момчетата са пили в заведение в съседното село Червен брег. Кадри от купона момчетата качиха във фейсбук четири часа преди инцидента. Разбра се, че в катастрофиралата кола са открити празни бутилки от алкохол. Според други твърдения момчетата са пили в дома на един от загиналите – Мариан Джамбазов, а според трети – в заведение в центъра на Яхиново.

Химическите експертизи на телата на загиналите в катастрофата в дупнишкото село Яхиново ще са готови най-рано от всички назначени съдебномедицински експертизи на труповете и автотехническата експертиза. В края на седмицата ще разполагаме с резултатите от химическите експертизи и тогава ще можем да кажем имало ли е алкохол в кръвта на загиналите, в чия кръв е имало и в чия не. Всичко останало е предварителна информация. Това заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова.

„По случая е започнато досъдебно производство, с подробности не разполагаме, нямаме доказателства на твърденията, че шофьорът е употребил алкохол. Работят разследващ полицай и дежурният прокурор Костадин Босачки, разпитват се свидетели”, посочи още Сиракова.

Прокуратурата разполага ли с информация в кое заведение са пили катастрофиралите млади хора, това попитахме говорителя на държавното обвинение в областта, след като пред централна медия един от оцелелите – Светослав Шопов, обясни: „Пиха, след това се качихме на колата… Те пиха и на връщане стана белята”.

По думите му пътуващите в колата са пили бира и мастика. „Карахме с висока скорост, но не очаквах, че ще стане нещо. От мокрия път колата залитна, усетих, че се преобръщаме и от този момент всичко ми е като на магия“, допълни отървалият се като по чудо. 18-годишният Светослав се размина само с драскотини и болки в едната ръка.

Доколкото разбрах, момчетата са пили алкохол в центъра на Яхиново, но къде точно, не знам. Това ще установят компетентните органи. Питам защо никой не се обади, за да каже, че са пили. Всеки търси вина сега. За мен причините за случващото са първо в психиката на водачите и по принцип в акъла на хората. Полицията ли е виновна, ако някой се напие и тръгне да шофира? Къде е възпитанието на днешната младеж? Как сме възпитавани ние преди години и как сега се възпитават децата? Ролята на родителите е много голяма, а тях ги няма – на един бащата в Италия, на друг в Испания, а детето – при баба си, която е на 75 г. Какво може да направи тя?, коментира началникът на „Пътен контрол” към полицейското управление в Дупница Радослав Боюклийски.

КАТ и община Дупница отнесоха куп упреци от местните, сред които и хора, живеещи на улица „Иван Вазов”, където бе катастрофата, че не са поставили „лежащи полицаи” за ограничаване на скоростта.

„В най-скоро време на пътя ще бъдат сложени легнали полицаи. Решението е взето преди няколко месеца, но в момента се чака изпълнител. Днес се събира комисията в общината, предложил съм да бъдат поставени „лежащи полицаи” и на много други места, но това не зависи от мен. Стремя се да няма такива случаи, но всичко опира до съзнанието на хората. Какво би станало, ако на ул. „Патриарх Евтимий” в Дупница, където много често има пътни инциденти, се поставят 10 „лежащи полицаи”? Шофьорите пак ще карат с превишена скорост. От 2 г., откакто съм начело на КАТ, за въпросния участък в Яхиново не е постъпвало искане да бъдат поставени „лежащи полицаи”. Няма нито един сигнал. За този период това е втората катастрофа там”, допълни Боюклийски.

Празна бутилка от минерална вода, в която е имало алкохол, край катастрофиралия автомобил е открил архиерейският наместник Георги Паликарски, който е от Яхиново.

„Нямам думи за случилото се. Лично познавам загиналите. Познавам родителите им, бабите и дядовците, родовете им. От едно село сме. Те са израснали пред очите ми и за нито едно от момчетата не мога да кажа, че е вървяло по крив път. Добри момчета са, деца за пример. Същото се отнася и за убитите пешеходци. Аз не ги деля на тия, които са били в колата, и на тротоара. Според мен причината за тази трагедия е, че е скъсана връзката между родители и деца. Децата си правят каквото искат. Родителите знаят едно, децата – друго, и всеки прави, каквото иска”, заяви Паликарски.

Стана ясно, че архиерейският наместник смята да направи молебен на злополучната улица, която в неделя вечерта приличаше на бойно поле.

Припомняме, че при кървавия инцидент автомобил „Фолксваген Голф“ се блъсна в електрически стълб, който се пречупи. Загиналите са 19-годишният Мариан Джамбазов, 19-годишният Емил Скоклев, 14-годишният Илиян Гущеров, Ивайло Йотов (17 г.) и 40-годишната Елза Георгиева от Кюстендил. Тежко ранен е Милчо Паликарски, син на полицай, който по спешност е закаран в „Пирогов” с тежка черепно-мозъчна травма. Стана ясно, че 16-годишният възпитаник на гимназия „Христо Ботев” и юноша на ФК „Марек” е бил двукратно опериран след приеманото му в столичното лечебно заведение. Вчера в училището на Милчо бе отслужен молебен за неговото здраве и оцеляване.

240 наказания за неспазване на ограничение на скоростта от водачи на МПС са наложили пътни полицаи от РУ-Дупница от началото на годината до 30 април 2015 г., показва справка на Областната дирекция на МВР-Кюстендил. За управление след употреба на алкохол за същия период са наказани 18, а за неползване на обезопасителни колани – 10 водачи.

related

новини бг 4697831394623945329

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item