stoineff

Зловещи сценарии - война между Китай и САЩ

Американският писател и историк, експертът по Азия Майкъл Ослин в своя публикация за интернет-изданието The Commentator разглежда три ситуации, които могат да доведат до истинска война между САЩ и Китай.

Зловещ сценарии - война между Китай и САЩ

Зловещ сценарии - война между Китай и САЩ


Първи сценарий:

 Възникване на конфликт в Южнокитайското море. Китай има разногласия по разделянето на морето с Бруней, Малайзия, Тайван, Виетнам и Филипините. В САЩ открито недоволстват от политиката на китайските власти по засилване на своето присъствие в спорните райони и не скриват своята готовност да предприемат ответни мерки, отбелязва Майкъл Ослин.

Възможна причина за възникване на война, според експерта, е обикновена случайност. ВМФ на САЩ вече разглеждат възможността да изпратят свои кораби в Южнокитайското море и да ги разположат на 20 мили от изградените острови от КНР в акватория, която считат за своя и в която патрулират китайски кораби. Има потенциална възможност за сблъскване между корабите.

Според автора на публикацията, ситуацията се усложнява от построените летища на тези острови. Скоро китайски самолети ще могат да оперират от тях. Съществено се увеличават възможностите и от сблъсък във въздуха.

Втори сценарий: 

Китай може да се изкуши да даде на Вашингтон да разбере, че рисковете за САЩ в региона са твърде високи. Тогава китайските лидери могат да решат да дадат на Щатите урок, като нападнат първи с цел да спрат американското нахлуване.

В този случай откритата конфронтация също може да започне както на вода, така и във въздуха. САЩ ще трябва да решат да бъдат ли въвлечени в още един военен конфликт, след като са затънали в Близкия Изток и в Украйна, счита авторът.

Трети сценарий: 

Ослин го описва като „непряк конфликт”. Той допуска, че Китай основателно може да счете като прекалено рисковано пряката конфронтация с американски самолети и кораби. Затова Пекин може да атакува кораби и самолети на други страни, патрулиращи в спорните територии. Например ВМФ на КНР вече имаха няколко проблемни ситуации, свързани с филипински и виетнамски съдове.

Ослин обръща внимание, че в случай на пряк конфликт на Китай с негов съсед, САЩ ще има повод за намеса под предлог за защита на международното право, а в случай с Филипините - под предлог да защити свой съюзник.

Вземайки под внимание липсата на деескалационни механизми и дълбокото недоверие между двете страни, американският експерт прави следния извод: колкото повече средства за защита на тези територии придобива Китай, с толкова повече рискове САЩ ще имат работа, реагирайки на тези претенции.

related

Политика 7942474664035626466

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item