stoineff

Ромски пастор: Националистите ще ни изколят като пилета!


Две досъдебни производства са образувани след големия протест в Гърмен на 2 юни, на който се стекоха над 1500 души. Едното е заради хвърляни предмети, кутии от бира и нанесени обиди към служителите на реда, а другото – за нанесени щети по автомобил на национална телевизия. Други задържани няма, обяви началникът на полицията в Гоце Делчев Ангел Зайков.
Бързо производство за извършено престъпление е образувано срещу Радослав Герчев, на 30 г., от Гоце Делчев. На 2 юни на пътя между Гърмен и Марчево той е нанесъл удари с твърд предмет по вратите и калниците на товарен автомобил „Дачия Логан”. При инцидента няма пострадали хора, съобщиха от полицията. 30-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за 24 часа и беше освободен вчера около 16 часа.

Нощта в протестиращите села Гърмен и Марчево и в ромското гето „Кремиковци” е преминала спокойно, пише "Вяра". В ромския квартал „Кремиковци” са се завърнали доста от ромите, които избягаха заради протестите и безредиците в южната ни съседка Гърция под предлог да берат гъби и билки.

”Спокойната атмосфера в „Кремиковци” е само привидна. Хората от квартала са притеснени най-вече да не бъдат нападнати от националисти, които им се заканват, че ще ни изколят като пилета. Върнахме се от Гърция, защото няма гъби, но и да видим какво се случва с останалите в квартала хора. През лятото ние всяка година се заселваме по планините и до есента берем гъби”, заяви ромският пастор Иван Айдар. Той сподели още, че всички роми от квартала са готови да спазят закона и да разрушат незаконните си колиби, стига държавата и общината да им подсигури временен подслон. Айдар бе категоричен, че ако досегашните управници на община Гърмен не ги бяха лъгали, че ще им помогнат да узаконят къщите си, такива протести нямаше да има.

related

Регионални 8217999760846249040

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item