stoineff

Какво ще се случи при Grexit?


Германското правителство е започнало подготовката по изключването на Гърция от еврозоната, а Европейският съюз има 24 часа, за да спаси проекта за единната европейска валута от колапса. Девет часа тежки преговори в събота вечер не бяха достатъчни на финансовите министри да преодолеят задънената улица относно новия спасителен пакет за Гърция, като се стигна до обвинения по адрес на Атина, че тя е разрушила доверието помежду им. Това на свой ред оставя неясно бъдещето на еврозоната само на 15 години след създаването й, пише в. „Телеграф”.

В рамките на уикенда, определен като последния шанс за спасяването на паричния съюз на Европа, министрите ще се съберат отново днес сутринта, преди срещата на лидерите на ЕС по-късно през деня, за да се опитат да постигнат споразумение за Гърция или да решат да изключат страната от еврозоната. В случай, че до споразумение не се стигне, германското правителство се е подготвило да преговаря за петгодишно изключване на Гърция от еврозоната, като ще осигури хуманитарна помощ на страната за въпросния преходен период.

Взривоопасният план, изготвен от германското финансово министерство, с подкрепата на Ангела Меркел, дава две възможности за избор пред Гърция: или правителството да се съгласи на още по-сурови мерки, включващи предоставянето на свои активи на стойност 50 милиарда евро на фонд за разплащане на дългове на страната и Брюксел да поеме публичната й администрация, или да се съгласи на „таймаут”, по време на който страната ще бъде извън еврозоната и да се опита да преодолее дълговите си проблеми.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че това са единствените възможности за избор пред Гърция, освен ако Атина не представи по-добра алтернатива. „Всяко възможно предложение трябва да бъде безпристрастно проучено”, каза Габриел, който е и лидерът на Германската социалистическа партия.

Кредиторите също изразиха силното си недоверие към Атина, седмица след като гръцкото правителство произведе референдум, на който попита гърците дали да отхвърли условията за новия спасителен план, с които впоследствие то се съгласи и представи на еврогрупата. Отчаяният Алексис Ципрас успя да си осигури подкрепа в парламента за мерките за икономии и увеличенията на данъците с цел да получи нова спасителна програма за следващите три години на стойност 75-100 милиарда евро.

Финансовите министри обаче разкритикуваха Ципрас, че предлага мерки, които само преди дни той е наричал „унизителни” и „изнудване”. „Ние със сигурност не можем да разчитаме на обещания. В последните месеци, през последните няколко часа, доверието бе разрушено по неописуем начин. Решени сме да не си правим сметки, за които всички знаят, че не може да им се има доверие. Предстоят ни изключително трудни преговори”, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле преди началото на срещата.

В хода на заседанието вчера ясно са се очертали два лагера. По-малобройната начело с Франция лобира за спасяването на Гърция, настоява за нов бърз заем и опрощаване на част от задълженията. Втората, по-голяма група, начело с Германия, е скептично настроена и иска повече гаранции преди на страната да бъде отпуснат нов, трети спасителен пакет.

Петер Казимир, словашкият министър на финансите и един от най-яростните критици на европейската щедрост към Гърция, обвини Ципрас в „пътуване във времето”. По думите му, предложенията на Гърция за реформи биха били достатъчни за втора спасителна програма. При това той добави: „Страхувам се, че това не е достатъчно за трета”.

Кредиторите настояват Атина да предприеме още по-сурови мерки за икономии в замяна на нови средства, които ще позволят на Гърция да отвори своите банки и да избегне фалита.

related

новини 1851669732184353215

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item