stoineff

Ад: 44 градуса по Целзий се очакват около 21 - ви юли

Юлските горещници тази година идват с температури над 40 градуса. Вълна със слабо понижение на температурите предстои във вторник, но от сряда живакът тръгва нагоре. Идва по-продължителен горещ и сух период, съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков, цитиран от 24 часа.
В петък и събота температурите ще надвишат 33 градуса - граница, от която времето вече се смята за горещо. В последния ден от седмицата се чакат най-екстремните от началото на лятото температури. В районите на Плевен, Велико Търново и Сандански те ще стигат до 42-43 градуса.

Най-жестока ще е жегата на 21 и 22 юли - очакват се 44 градуса. Това е температура, близка до абсолютния максимум, но не очакваме подобряване на рекордните, уточни метеорологът.

В периода от петък до понеделник Балканският полуостров ще е най-топлото място в цяла Европа.

По Черноморието температурата на въздуха ще е между 30 и 32 градуса, но заради влагата и задуха жегата ще се усеща по-тежко. Температурата на морската вода в момента е между 23 и 26 градуса, но ще достигне до 27 градуса в горещите дни. Толкова в момента е водата в Анталия, където е най-горещо от средиземноморските курорти, каза Петър Янков.

По планините също ще е топло. Температурите по най-високите върхове (Мусала, Ботев и Черни връх) ще достигат до 13-15 градуса. А в курортите на височина между 1200 и 1500 метра живакът ще отчита 26-28 градуса.

От 23 до 25 юли отново предстои по-динамично време с понижение на температурите и превалявания. В дългосрочен план стабилизиране на времето се очаква след 26 юли.

Като цяло при сбъдване на прогнозата юли се очаква да е с температури над средните и с валежи около нормите.

Август ще е близък до нормалното климатично проявление - топъл, с по-динамично време в началото на месеца и от 20 до 25 август.

related

новини бг 1793887440612379396

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item