stoineff

14 тона злато под Брезник


С правителствено решение „Трейс Рисорсиз“ ЕООД от София получи на 29 юли тази година концесия за добив на подземни богатства - метални полезни изкопаеми - златно-сребърни руди, от находище „Милин камък“, разположено в землището на гр. Брезник, област Перник. Концесията се предоставя за срок от 20 години, като само за първия седемгодишен период очакваните инвестиции са в размер на 45 млн.щ.д.

“Трейс рисорсиз” е собственост на “Асарел Медет”, която добива медна руда край Панагюрище. Според природозащитниците, проблем ще има с водата, защото реките около Брезник са с нисък дебит, а на концесионера ще му трябват 15 литра в секунда. Това можело да обезводни града. Проблеми щяло да има и когато за 11 г. се събере оловото в хвостохранилището. Другите отпадни елементи пък щели да замърсяват въздуха и почвата. Според "Трейс рисорсиз" технологията ще е щадяща, взривовете няма да се усещат, няма да има промяна в качеството на въздуха, нито ще има намаляване на водоснабдяването на града.

Ако данните за количеството злато и сребро в находището са верни, това значи, че под Брезник има съкровища за над 1,5 млрд. лв. Прогнозните резултати сочат, че златото е 14 тона, а среброто - 60 тона. Ако златото е 14-каратово, то ще се продаде на борсата за 635 460 000 лв. Ако пък е 18-каратово, на борсата би струвало 814 660 000 лв. Среброто е доста по-евтино - то ще е "само" 81 млн. лв. Концесионната такса е 1,5 процента и ще се разпределя наполовина между общината и държавата. Общата сума за цялото съкровище ще е 23 715 000 лв.

related

Перник 5689504902170943075

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item