stoineff

Нова и брутална схема на Ало измамниците! Внимавайте!


“Здравейте, обажда се полицай Георгиев! Има вероятността да станете жертва на телефонни измамници. Ако ви се обадят и искат пари за пострадал при катастрофа ваш роднина, дайте им сумата! Ние ще ги арестуваме, а парите ще са доказателство.” Това е новият метод на телефонните мошеници, чрез който мамят жертвите си, пише Труд, като се позовава на националната полиция.
Потърпевшите от новата измама са случайно избрани. При обаждането “полицаите” обясняват, че в района “действат” телефонни измамници, които звънят на ред. Затова предупреждават хората при подобно обаждане незабавно да се свържат с “униформените”, които оставят номер за обратна връзка. Не след дълго телефонът на жертвата звъни и в слушалката се чува плач и искане на пари за спешна операция на близък. Взетият на мушка набира лъжеченгетата, които обясняват на жертвата, че трябва да даде на престъпниците исканата сума, за да могат да ги задържат, а после ще я върнат.

“Измамниците лъжат предимно възрастни хора, тъй като те лесно могат да се вържат на такава история, придружена с плач и викове. Престъпниците разчитат на силния емоционален стрес”, казаха полицаи.

Криминалистите отчитат увеличение на лъжите в телефона. Само за първите шест месеца на тази година мошениците са позвънили на 496 жертви, което е с 114 повече в сравнение с 2014-а. От полицията обаче отчитат и че има повишена разкриваемост и са установени 89 комбинатори. И обясниха, че телефонните измамници са предимно от Северна България.

“Тези хора са ниско образовани, но са добри психолози, изобретателни са”, казаха служители на МВР. Звънят предимно в работни дни, когато в домовете са пенсионерите, а по-младите от семейството са на работа.

От националната полиция припомниха, че най-разпространената схема сред апашите е обаждане за спешна нужда от пари за скъпо струваща операция на пострадал роднина. Измамниците се представят за лекари. Обясняват, че има пострадал при катастрофа, при взрив на бойлер или газова бутилка. За достоверност в разговора се включва и втори участник в сценария. Със силен плач той се представя за “пострадалия”.

Друг метод на мошениците е искане на определени суми за ваксини, тъй като близък на жертвата е заразен с птичи или свински грип. В сценария им вече е включен и антраксът след случаите във Варненско. Отново се обажда “лекар” и се включа сърцераздирателен глас на “пострадалия”. От близо година измамниците изпращат и есемеси с текст “Спешно, обади се”. За обратна връзка посочват номера, които най-често са от Конго, Нигерия, Украйна, Македония и други държави. При обратно обаждане на жертвата се начислява голяма сума, от която една част попада в комбинаторите.

387 измамници регистрирани само в град Ветово

Телефонната мафия в град Ветово продължава да действа въпреки арестите и осъдителните присъди на роми от клана на т.нар. бургуджии. След нападение на екип от Би Ти Ви през септември м.г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички висящи дела в Русенско и Великотърновско да минат под специалния надзор на прокуратурата.
Извънредната мярка се наложи заради зачестилите случаи в цялата страна и оплакванията на граждани, че институциите са безсилни. "Оттогава телефонните измами значително намаляха", заяви директорът на русенската полиция Теодор Атанасов. За първите 6 месеца на тази година в областта са регистрани 28 случая при 69 за същия период на м.г.
Това лято на мода отнова са сделките с капарирани климатици, разказват полицаите. Мошениците звънят, представят се за близки, които са платили част от сумата за уредите, но не им достигат от 800 до 1000 лв. Лековерни баби и старци дават спестяванията си на пристигналите куриери и след няколко дни разбират, че са били излъгани. В случая се повтаря т.нар. схема малки бомби с измами за колетни пратки отпреди 3 г., които също се освобождаваха срещу 800-1000 лв., обясниха криминалисти.
В малкия град Ветово по полицейски каталог има описани 387 участници в измамите. Сценариите се измислят по цял ден из кафенетата или на срещи с бургуджии от други райони на страната. За целта се следят новините по вестници, телевизията и в нтернет. Тарторът набира куриери и "телефонисти", които получават процент от взетите пари. Опитните доставчици на суми при първата измама получават висока комисиона. Ако са донесли 2000 лв., те получават до 1500 лв., за да се полакомят за нови удари.
"Телефонистите” разполагат с по 1000 SIM карти и на ден могат да наберат до 3000-4000 номера на потенциални жертви. "Бургуджиите са затворена общоност и не допускат никого в нея, затова организацията им се разкрива трудно”, казват още ченгетата.

related

новини бг 2855281226612104849

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item