stoineff

Д-р Стефан Бузалов: Вече 90% от гинекологичните операции в Болница „Тракия“ се извършват по „безкръвен“ път

За първи път Националната конференция по миниинвазивна хирургия в гинекологията ще се проведе в Стара Загора

Д-р Стефан Бузалов е един от пионерите в утвърждаването на безкръвните минимално инвазивни методи на оперативно лечение в гинекологията. Преди 6 години в екип с друг свой колега акушер-гинеколог от Болница „Тракия“ – д-р Пламен Янев, а по-късно и с д-р Иван Иванов, започват да се извършват първите ендоскопски хирургични операции. Екипът специализира в над 10 от най-големите центрове по миниинвазивна хирургия в Европа. Днес в Болница „Тракия“ са извършени над 2000 гинекологични операции, като 90% от тях са „безкръвни“.

От 1 до 3 октомври Болница „Тракия“ ще бъде домакин на Петата национална конференция по миниинвазивна хирургия, която по традиция се провежда в Плевен. Конференцията се организира от Медицински университет Плевен и Центъра за обучение по миниинвазивна хирургия ТЕЛЕЦ и за първи път ще се състои в град Стара Загора, като признание за постигнатите резултати. Специален онлайн гост на конференцията ще бъде известният хирург проф.д-р Стефано Бетоки. Конференцията ще протече в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“, където участниците ще наблюдават на живо операции по телемост от операционните зали на Болница „Тракия“ и на хирургична клиника в италианския град Бари, където ще оперира проф. Бетоки.

- Д-р Бузалов, за първи път тази толкова значима конференция се провежда в Стара Загора. Защо това събитие е важно за нашия град и за Болница „Тракия“?
- Петата национална конференция по миниинвазивна хирургия е известна като „плевенската“ конференция, защото се организира от Медицинския университет в Плевен и от Центъра за обучение по миниинвазивна хирургия в Плевен - ТЕЛЕЦ. Логично, досега тя се провеждаше винаги в Плевен. За първи път тази година домакин ще бъде Стара Загора и по-специално Болница „Тракия“. Това е едно заслужено признание за МБАЛ „Тракия“, защото преди 6 години екипът на Акушеро-гинекологичната клиника в болницата положи много усилия в разработването на оперативни интервенции, извършвани по минимално инвазивен път. На практика в момента около 90% от нашите гинекологични операции се извършват именно чрез ендоскопски методи. Домакинството на конференцията е едно признание за постигнатото от нашия екип.


- Какви ще бъдат акцентите в програмата на конференцията?
- Разбира се, акцентът ще падне върху новите неща, които са навлезнали в ендоскопската хирургия. Тази година, макар и чрез жива връзка от Италия, в конференцията ще участва и проф. Стефано Бетоки, който е едно от големите имена в хистероскопската хирургия. Той ще проведе няколко операции на живо, които ще бъдат предавани от операционната зала в италианския град Бари. Участниците в конференцията ще могат да наблюдават на живо и операции от хирургията на Болница „Тракия“, които ще извършим аз, д-р Пламен Янев, д-р Георги Николов от София и проф. Славчо Томов от ТЕЛЕЦ - Плевен чрез телемост на екран и монитори в зала „Тервел“ на Парк-Хотел „Стара Загора“.
- Кои са поканени да участват в тази конференция?
- Досега конференцията е събирала между 200 и 300 специалисти. Разпратили сме покани до всички колеги, до АГ-отделения и медицински звена от цялата страна, в които се практикува минимално инвазивна хирургия в гинекологията. Надяваме се да дойдат всички, които проявяват интерес към тази материя.
- Преди 6 години вашият хирургичен екип беше пионер в миниинвазивната хирургия в гинекологията. Методът привлече ли интересът и на други хирурзи?
- Когато започнахме преди 6 години в Стара Загора, ние наистина бяхме пионерите за града. Вече имаме и други колеги, които обучихме и които успешно се включват и работят миниинвазивна хирургия в гинекологията. Тогава я наричахме „хирургия на бъдещето“, вече казваме, че е „хирургия на настоящето“. Би трябвало тя да намира все по-голямо приложение, все повече колеги да работят по този начин, с оглед на предимствата, които предоставя. Минимално инвазивната хирургия има специфични особености, които трябва да бъдат овладени. В България вече има няколко центъра по миниинвазивна хирургия, които се развиват добре, освен старозагорския в Болница „Тракия“ – в Пловдив, във Варна, в София, в Тутракан има такъв много добре работещ център. И това е добре за българските пациенти и развитието на българската медицина и здравеопазване.
- Какви операции се извършват днес в гинекологията чрез миниинвазивна хирургия?
- Почти цялата доброкачествена патология в гинекологията, при която се налага извършването на оперативно лечение, може да се извърши чрез лапароскопски метод по  миниинвазивен път. Ограничени сме единствено при тумори с твърде голям обем. По миниинвазивен път могат да бъдат лекувани оперативно и някои злокачествени заболявания, като рак на шийката на матката и рак на лигавицата на матката, разбира се, ако заболяването е в първи стадий на развитие. А в Плевен тези операции могат да бъдат извършвани и с помощта на хирургичния робот „Да Винчи“.


- Какви предимства дава лапароскопската хирургия в гинекологията?
- Предимствата са кратък болничен престой – до 1-2 дни, бързо възстановяване на пациента, намалена следоперативна болка, намален процент на срастванията, които се получават при отворените оперативни интервенции, малки оперативни белези, по-прецизен поглед при работа върху оперативното поле. Методът има много предимства, които трудно ще изброим докрай.
- Какво прави Болница „Тракия“ за развитието на миниинвазивната хирургия в гинекологията?

- Ние, като лекари,  се гордеем с богатия си опит и с около 2000 извършени интервенции по лапароскопски път за тези 6 години работа в Болница „Тракия“. До голяма степен обаче добрите резултати са факт и благодарение на отличното оборудване на болницата с всичко най-добро като инструментариум, с което разполагат и в най-големите центрове по миниинвазивна хирургия в Европа. А това можем да твърдим със сигурност, защото нашият екип премина обучения в над 10 от тези най-големи центрове в Европа. Там натрупахме не само голям опит, но и се запознахме отблизо и с оборудването им. А то е много важно, защото при миниинвазивната хирургия, за разлика от отворената, добрият инструментариум е от решаващо значение. По време на конференцията и живите предавания от операционната на Болница „Тракия“ тези предимства несъмнено ще се видят и вярвам, че ще бъдат високо оценени.

related

Стара Загора 4343365501542194292

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item