stoineff

Извънредноот НАСА: Открихме вода на Марс!


Течаща вода е открита на Марс. Това разкри американската агенция за космически изследвания НАСА на извънредна пресконференция, съобщи Ройтерс. Историческата новина бе съобщена от Джим Грийн, директор на планетарни науки на НАСА.

"Марс много прилича на Земята. Там се е случило нещо, което е довело до загубата на водата. Задаваме си въпроса имало ли е живот на червената планета и ако "да", то оцеляло ли е нещо. Днес това, за което говорим, действително е много вълнуващо, защото дава посоката при отговора на тези въпрoси", съобщи един от учените на пресконференцията.

Едно от откритията на агенцията е свързано с влажността на въздуха. "Марс не е сухата планета, както мислехме", казват учените. Като това е само една част от хидрологичния профил на червената планета. На Марс е настъпила голяма промяна на климата, заради която, вероятно е изчезнала водата.

Учените забелязали и черни петна по повърхността на планетата, които се променяли според сезона. Предстои да стане ясно какви точно са тези петна.

През април тази година марсоходът “Кюриосити” засне минерална структура на Марс, която може да е формирана единствено от вода.
До откритието се стига след анализ на химически карти на повърхността на Червената планета, които показват следи от соли, които се намират единствено във водата.
"Това са тъмни ивици, които се образуват на Червената планета в края на пролетта, увеличават се през лятото и пресъхва през есента", обявиха учените.
През 2011 г., докато изследват снимки на Червената планета, направени със сондата "Марс рикънисънс орбитър", учениte откриха тъмни пояси, широки 0,5 - 5 м, върху някои склонове. Тези пояси се появяваха през летния сезон и изчезваха през марсианската зима.
"Изследванията ни на Марс винаги са били продиктувани от търсене на вода, за да намерим нужните предпоставки за съществуване на извънземен живот. Вече разполагаме с убедителни научни индикации, потвърждаващи онова, което подозирахме", поясни Джон Грънсфелд, който е бивш астронавт.

related

новини 1221515186938514144

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item