stoineff

Няма официална версия за това кой стои зад атентата в Турция


“Няма официална версия за това кой стои зад атентата в Анкара. До момента 128 са загинали, а 160 са пострадалите. Някои от тях са в много тежко състояние. Това е най-кървавият атентат в Турция и държавата е в шок“. Това каза по телефона за бТВ в понеделник посланикът на България в Турция Надежда Нейнски.

Тя обясни, че се чуват много остри гласове от страна на опозицията, а в същото време много от анализаторите виждат опит да се дестабилизира Турция непосредствено преди изборите и в контекста на кризата в района. "Това е и причината, поради която властите отправят призив към партиите за обща позиция срещу терора и казват, че терорът няма добро и лошо лице и че трябва да има общ отпор на държавата срещу тероризма", коментира Нейнски.

В събота под надлез до железопътната гара на столицата на Турция Анкара избухнаха две експлозии в началото на планиран мирен протест срещу конфликта между държавата и кюрдски екстремисти в Югоизточна Турция. За разрешен от властите протест там се бяха събрали стотици активисти на профсъюзни обединения и неправителствени организации.

"Най-натрапчиво се налага версията за "Ислямска държава", може би защото се прави паралел, най-вече от опозицията, между този и предишния атентат през юни преди предишните избори. Това е паралел, който се прави от службите за сигурност, включително и от политиците, най-вече от опозиционния лидер Демирташ", каза посланикът ни в Турция.

Тя уточни, че във връзка с включването на Турция към коалицията срещу "Ислямска държава" са били отправени заплахи към нея и към президента Ердоган. "Официална информация почти липсва, но усилено се разпространява тази версия – че мъж и жена са се самовзривили в центъра на Анкара", коментира още Надежда Нейнски и добави, че може би днес до края на деня ще излезе официалната версия за атентата.

related

новини 1204279127437515426

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item