stoineff

Разследват код 10-10-10 на атентата в Анкара


Разследващите кървавия атентат от събота в Анкара смятат, че той е съвместно дело на групировката "Ислямска държава" и кюрдските терори, съобщи БГНЕС. Разчитането на "10-10-10" е като "10-ти октомври, 10 часа", вече има и заподозрян.
След като в сайта на правителството в неделя вечерта излезе официалното съобщение за 97 убити, късно след полунощ срещу понеделник медии в Турция посочиха, че числото на мъртвите от митинга е достигнало 128 души, заедно с починалите от раните си в болниците. Ранените са 160.

Най-смъртоносният терористичен акт в историята на турската държава е планиран под кодовото название „10.10.10 ч.“ – 10-о число на десетия месец, в 10 ч. Това е заключението на разследващите. Първата експлозия обаче е закъсняла и е избухнала с 4 минути по-късно от заложеното в плана. В процеса на разследването прокуратурата и криминалистите се натъкват на нови факти и доказателства. Магистрати и криминалисти са убедени, че зловещият терористичен акт е съвместно дело на бойците от Ислямска държава и на кюрдските терористи от ПКК.

От 21 роднини на по-рано присъединили се турци към ИД са взети ДНК-проби, които ще бъдат анализирани и съпоставени с тези от останките на атентаторите-самоубийци. От единия е оцеляло тялото от кръста надолу, от другия – половината гръден кош и нагоре към главата, телесните части са в Института по съдебна медицина в Анкара и се обследват. Вследствие на адския взрив е невъзможно по телесните останки да бъде идентифицирана самоличността на самоубийците, поради което се налага извършването на ДНК анализите. Парчета месо от едното тяло са хвърчали и полепнали по близка до мястото на кошмара сграда, твърдят източници от прокуратурата и полицията. В деня след кървавия инцидент корпусите на гарата бяха основно измити, а прозорците сменени.

Полицията е иззела всички записи от камерите за видео-наблюдение и е започнала обследването им, като ги подлага на система за разпознаване на лица. Сериозна следа води към изчезналия Емре Алагьоз – брат на извършителя на касапницата в края на юли т.г. в южния град Суруч - Шейх Абдурахман Алагьоз. Поради това ще бъдат взети ДНК-проби за анализи от семейството на братята, след което те ще се сравнят с пробите от телесните останки на атентаторите.

Разследващите се натъкнаха и на друг скандален факт – 3 дни преди бомбения атентат е имало сигнал за подготовката на двама атентатори-самоубийци и автомобил, натоварен с експлозиви. Сведението на разузнавателната агенция МИТ за смъртоносното включване по време на митинга за мир обаче е било неглижирано от полицията в Анкара и не е последвано нито от разследване, нито от превантивни действия. Сега е започнало издирването на автомобила с бомбите.

related

Свят 5013075201374515595

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item