stoineff

Неритмичното сърцебиене вече се лекува окончателно чрез електрофизиологична безкръвна процедура и радиофреквентна аблация

Неритмичното сърцебиене вече се лекува окончателно чрез електрофизиологична безкръвна процедура и радиофреквентна аблация


Запитвали ли сте се какво кара сърцето да бие денонощно? Всъщност, това са електрически импулси, които се произвеждат в много малка структура в сърцето, наречена синусов възел, който е разположен високо в дясното предсърдие. Синусовият възел генерира електрически сигнали, които чрез специализирана проводна система на сърцето се предават на работните сърдечни клетки. Под въздействието на този електрически ток, сърдечният мускул започва да се съкращава. Специалистите по електрофизиология на сърцето го наричат „импулс-генератор“ и популярно го описват на пациентите си като своеобразен електрически двигател на човешкото сърце. Голяма част от широко разпространените днес сърдечни аритмии и опасни състояния на сърцето се получават именно заради аномалии в тази „електрическа“ система на сърцето.
Аритмиите може да са вродени или да възникнат заради определени болестни състояния. Те могат да бъдат неактивни години наред и да се проявят в определен момент. Веднъж появила се обаче, сърдечната аритмия не може да изчезне от самосебе си. Неравномерното биене подсказва, че в сърдечния мускул работят увредени групи клетки, които приемат или предават грешни електрически импулси.
Съвременната медицина разполага с модерен начин да лекува аритмиите и то напълно окончателно, чрез така нареченото електрофизиологично изследване, последвано от радиофрекветна аблация. Електрофизиологията е дял от кардиологията, чиято цел е да диагностицира и лекува електропроводни нарушения в сърцето. Тя е сравнително млада специалност в медицината, която търпи бурно развитие през последните 15 - 20 години. В България кардиолозите със специалност електрофизиология засега са по-малко от пръстите на ръцете. Един от тях е д-р Михаил Протич, който работи в Болница „Тракия“ заедно с колегата си д-р Милко Стоянов от Националната кардиологична болница, откъдето идва и самият той.
В България единственото извънстолично здравно заведение, в което работи модерна Лаборатория по електрофизиология, е старозагорската Болница „Тракия“. Тя е оборудвана с последната версия електрофизиологична апаратура на световния лидер в тази област, американската компания Сейнт Джуд Медикъл, с каквато работят и най-реномираните болници в Европа и САЩ.
Ритъмните нарушения на сърцето се разделят на няколко вида. Могат да бъдат опасни и по-малко опасни. Но дори безобидните аритмии може да се усложнят във времето и да станат опасни за пациента, казва д-р Протич. Една от най-честите сърдечни аритмии е предсърдното мъждене. Изследванията дават все повече доказателства за наследственост и при това заболяване, но има и много заболявания като исхемична болест, клапни заболявания, хипертония и т.н. който водят до изявата му.
Доскоро тези състояния се лекуваха единствено медикаментозно, с антиаритмици, но електрофизиологията дава нови възможности и оптимизъм за тези пациенти.


Електрофизичното изследване представлява вид сърдечна кататеризация – през вени на краката (след поставянето на местна упойка) се въвеждат специални катетри, с които се достига до определени точки на сърцето. Процедурата обикновенно се извършва под рентгенов контрол. Чрез катетрите лекарите получават така наречената вътрешна електрограма, от която става ясно има ли болестно състояние в някое от звената на проводната система или сърдечния мускул. „През цялото време разговаряме с пациента, обясняваме му какво ще правим и той по един или друг начин съдейства изследването да протече по най-добрия начин“, казва д-р Протич.
Лабораторията в Болница „Тракия“ притежава и допълнителна система за триизмерно картографиране – тя показва триизмерно изображение на сърцето на пациента, в реално време. Прецизният обемен образ позволява на лекарите да видят с изключителна яснота зоните, които предизвикват заболяването. Така се намалява и нуждата от използване на рентгеното облъчване както на пациента, така и на персонала.
Лечението се нарича радиофреквентна катетерна аблация. Най-просто обяснено, върхът на един от катетрите с помощта на радиочестотен ток нанася определена по размер лезионна точка в сърдечния мускул на мястото, виновно за болестния проблем.
Лабораторията по електрофизиология на Болница „Тракия“ отваря врати през лятото на 2014 г. За 1 година от откриването и през нея са преминали над 160 пациенти от цялата страна. Резултатите са повече от добри – постигнат е общоевропейския процент на успеваемост, като не е регистрирано нито едно сериозно усложнение след проведеното електрофизиологично лечение. Най-често лекуваните патологии са надкамерни трахикардии, в резултат на вродена допълнителна електрическа проводна връзка. При тези заболявания процентът на излекуване е над 96-97%. Лекувани са 30 случая на предсърдно мъждене, като резултатите покриват средноевропейските постижения от 70 – 80% успех.
Въпреки че Болница „Тракия“ е частна, кардиологичноболните пациенти не заплащат нищо за лечението си, освен обичайната за цяла България потребителска такса за болнично лечение от 5,80 лв. на ден. „Тук не се заплащат дори консумативите и материалите, които се ползват при електрофизиологичните процедури, въпреки че са много скъпи“, посочва д-р Протич.
Неритмичното сърцебиене вече се лекува окончателно чрез електрофизиологична безкръвна процедура и радиофреквентна аблация

ИНТЕРВЮ:
Кардиологът д-р Михаил Протич от Болница „Тракия“:
Аномалии в „електрическата“ проводна система на сърцето предизвикват сърдечни аритмии
Сърдечните аритмии са група заболявания, които нерядко могат да доведат до смърт или намалено качество на живот на пациентите. Лечението на подобни рискови състояния доскоро се извършваше само медикаментозно. Днес електрофизиологичното изследване и радиофреквентната катетерна аблация са отлична алтернатива на медикаментозното лечение. Това е метод, при който чрез въведен през артерия специален катетър в сърцето се нанася строго лимитирано „изгаряне“ на виновното място за възникването на аритмията. Обикновено тя изчезва окончателно.
Електрофизиологичното изследване и лечение се прилага от около 15 години и търпи бурно развитие. В България лаборатории по електрофизиология на сърцето засега съществуват единствено в София и в Болница „Тракия“ – Стара Загора. Кардиолозите със специалност електрофизиология у нас се броят на пръстите на двете ръце. Един от тях е д-р Михаил Протич – електрофизиолог към кардиологично отделение на Болница „Тракия“ в Стара Загора.
ВИЗИТКА
Д-р Михаил Протич е роден през 1974 г. в София.
Завършва хуманна медицина в Медицински университет - София.
През 2000 г. започва работа като лекар ординатор в клиниката по кардиология в МБАЛ "Царица Йоана" - София.
От 2001 г.  - Националната кардиологична болница – София, където работи и до днес.
От 2005 г. д-р Протич започва работа в отделението по електрофизиология на Национална кардиологична болница.
От 2008 г. е научен сътрудник в Клиниката по кардиология. През 2013 г. придобива специалност Кардиология, а през 2014 г. и специалност Електрофизиология - експертно ниво.
От 2014 г. работи в Болница "Тракия" - Стара Загора като електрофизиолог към отделението по кардиология.
Семеен е, владее английски, румънски и руски езици.

- Д-р Протич, какви възможности за лечение на сърдечните аритмии дава електрофизиологията?
- Електрофизиологията е дял от кардиологията, който има за цел да диагностицира и лекува ритъмни и проводни нарушения на сърцето. Това е една сравнително млада специалност в медицината, която има огромно развитие през последните 15 години. Много от ритъмните нарушения на сърцето вече се лекуват в изключително висок процент и то окончателно благодарение на електрофизиологията. Това е много оптимистично.
- Какво представляват ритъмните нарушения? Може ли една сърдечна аритмия да застраши живота на човека?
- Ритъмните нарушения се разделят на няколко вида. Едни от тях са опасни, други по-малко опасни, но всяка една аритмия може да се усложни във времето и да застраши живота на пациента или да увреди качеството му на живот . Много е важно ритъмното нарушение да бъде правилно диагностицирано, за да бъде назначена правилната терапия – независимо дали става дума за медикаментозно или електрофизиологично лечение.


- Измина една година от откриването на Лабораторията по електрофизиология в Болница „Тракия“. За този период колко пациенти получиха лечение тук?
- Можем да се похвалим, че за една пълна година работа през Лабораторията по електрофизиология на Болница Тракия преминаха над 150 пациенти от цялата страна.   Резултатите са повече от добри, нямаме сериозни усложнения след извършените лечения. Движим се в общоевропейския процент  за постигане на успех при лечението на различни ритъмни патологии. Най-често срещаните случаи сред нашите пациенти са надкамерни трахикардии, появили се в резултат на вродена допълнителна електрическа проводна връзка. При тях процентът на излекуване е над 96-97%. През тази една година лекувахме и по-сериозни заболявания като предсърдно мъждене. Там успехът ни също е доста добър – вмества ме се в средноевропеиския стандарт -  70-80%. През нашата лаборатория само за тази година преминаха 30 пациенти с предсърдно мъждене, което е доста значителна цифра.
- Защо се появяват сърдечните аритмии?
- Има придобити и вродени заболявания на сърцето , които водят до появата на тахикардии и аритмии. Например: надкамерни тахикардии, които са най-често, резултат на  вродени „допълнителни проводни връзки“, или придобити тахикардии и аритмии в следствие на възпалителни заболявания на сърцето, исхемична болест, клапни заболявания и други.
- Какво представлява електрофизиологичната терапия?
- Електрофизиологичната апаратура ни дава възможност едновременно да правим прецизно изследване и диагностика, а след това и лечение на установеното заболяване.
Лечението, което извършваме се нарича радиофреквентна катетерна аблация. Върхът на един от въведените катетри нанася строго лимитирано „изгаряне“ на виновното място за възникването на аритмията.
- Какво заплащат пациентите на Болница „Тракия“ за подобно модерно и ефективно лечение?
-  Независимо от това, че Болница „Тракия“ е частна, пациентите в кардиологично отделение заплащат единствено потребителската такса от 5,80 лв. на ден за хоспитализацията, както е във всички останали болници. Клиничната пътека по Здравна каса напълно покрива цялото лечение на пациентите. Специално в тази клиника пациентите не доплащат дори консумативите и материалите, които са много скъпи. Ако трябва да отворя скоба – клиничната пътека не винаги покрива нашите разходи, защото това са скъпи, високоспециализирани процедури.  В цяла Европа заплащането на тази процедура е в пъти повече, отколкото у нас.
- С каква апаратура е оборудвана лабораторията по електрофизиология на Болница „Тракия“?
- Апаратурата, с която разполагаме, е на американската компания Сейнт Джуд Медикъл – един от водещите производители в света . Това е последното поколение на тази апаратура, с която се работи и в Европа, и в САЩ. Лабораторията на Болница „Тракия“ е оборудвана и със система за триизмерно картографиране. Тя ни дава 3D-образ с помощта на специален софтуер и специален консуматив, с помощта на която ние сме много по-прецизни в диагностиката и лечението на различни аритмии, и намалява драстично използването на рентгеново облъчване – което използваме за ориентир в нашата работа.
- През цялото време говорите за електричество в сърцето. Има ли сърцето електрическа част?
- Да, сърцето има и електрическа част. Всички знаем, че сърцето е мускулен орган с помпена функция – изпомпва кръв към всички органи и системи и по този начин осигурява нормалния ни живот. За да функционира като помпа обаче, през сърцето преминава електрически ток, който се заражда в специфичен „импулс-генератор“ наречен синусов възел. Този синусов възел генерира електрически

импулси, които попадат в муксула и в специализирана проводна система на сърцето. Под въздействието на този електрически ток, сърдечният мускул започва да се съкращава.
- По какъв начин конвенционалната медицина лекува подобни състояния?
- И до момента тези състояния се лекуват с медикаменти, които са от групата на така наречените антиаритмици. Те са структурирани в няколко групи според мястото, в което могат да повлияват възбудимостта на миокардната клетка в мускула на сърцето. Много е важно да бъде диагностицирана правилно дадената аритмия и да се лекува насочено, като не бива да забравяме, че самите антиаритмици могат да пораждат аритмии.
- Кога кардиолозите насочват пациентите с подобни заболявания към електрофизиолозите?
- Обикновенно насочването на пациентите става според изискванията на така наречените ръководни принципи на Европейското кардиологично дружество. В България е по-трудно поради липсата на достатъчно електрофизиологични центрове и липса на информираност на лекарите.


related

Интервю 4535107273967409224

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item