stoineff

Орхан Памук: Турция се оказва в състояние на война,


Един от най-известните турски автори Орхан Памук предупреди, че страната може да се срине и обвини президент Реджеп Ердоган за несигурния климат, брутално илюстриран от смъртоносния атентата в неделя в Анкара. 

Той даде интервю за италианския вестник „Ла Република”.
Орхан Памук, носител на Нобелова награда за литература през 2006 г. смята, че нарастваща нестабилност в Турция е свързана с провала на Партията на справедливостта и развитието, която не успя да постигне парламентарно мнозинство през юни.

"Избирателното поражение вбеси Ердоган", смята Памук, твърдейки, че поражението, което доведе до предсрочни избори на 1 ноември, стои и зад неотдавнашното възобновяване на военните действия между армията и кюрдските бунтовници. "Той не успя да убеди кюрдите да му дадат гласа си за неговия план за създаване на президентска република", казва Памук, в интервюто, цитирано от БГНЕС.

"Ето защо той реши да отиде до урните отново на 1 ноември. Но нито правителството, нито армията бяха доволни от това как се развиват нещата и се съгласиха да възобновят войната срещу кюрдско движение", обясни писателят.

Запитан дали се страхува от връщане към гражданска война, Памук отговори: "Разбира се, че се страхувам. През 1970 г. по улиците на моя град (Истанбул) станахме свидетели на реален конфликт между хората от ляво и онези от дясно. Всеки над 35-годишна възраст пази ужасните спомени от този период и никога не иска да се върне там", казва писателят.

Памук, който живее между Истанбул и Ню Йорк, където преподава в Колумбийския университет, заяви, че повечето турци разбират какъв е Ердоган. "Страната е разкрила неговите сметки. На първо място, че той не иска да бъде част от международната коалиция, биеща се срещу "Ислямска държава". След това той се съгласи да направи това, което американците искаха, но в същото време започна да напада кюрдите.

"Хората са изненадани, в шок", каза той. "Една страна в мир изведнъж се оказва в състояние на война, както срещу "Ислямската държава", така и срещу кюрдите. Аз съм притеснен за Турция, защото знам, че в края на краищата Ердоган иска да управлява сам на всяка цена. Той не иска да споделя властта", заяви Памук.

related

Свят 7729063544900732361

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item