stoineff

Как се промени интериора на българския дом през последните 25 години

Inter-view.jpg

В годините на прехода неусетно в домовете ни меката мебел, ниската холна маса и секцията, решени в кафяво, зелено или старо злато, отстъпиха на цветното, стилното и експериментаторското, разказа пред БТА Гена Събева, председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България.

В постсоциалистическите ни жилища се наместиха всякакви варианти интериор от кича до класиката и средиземноморието, според вкусовете и пътуванията на българите, допълва специалистът.

 За тези години българинът започна да спи на по-широки легла, но не можа да скъса с фототапетите на палми. Богатството предпочита да демонстрира с височината на оградата край къщата, а луксът в панелките понякога се разбира като алпинеум в хола.
 Новият българин откри своето място в кабинета в еднофамилното си жилище, а по-бедният продължава да се усамотява в гаража. Заможните съпруги превърнаха спалнята в будоар, окичен с пера и кръгла спалня, а средната домакиня се радва на шика на просторното мокро помещение и дрешника.
Кухнята в новите ни домове започна да става символ на престижност след сливането й с хола и модата повелява тя да е бяла, светла или в средиземноморски стил - с висящи плитки чесън или лук, показват наблюденията на интериорния дизайнер. След промените в домовете все по-често се приютяват камините, трайна обаче е тенденцията да се отказваме от балконите. Според Събева 80 на сто от българите са склонни да смятат, че след като и за тази площ са платили, е глупаво да не я използват и ... я "приобщават" най-често като килер. Брандовете на автомобилни производители, които изработват и пълни серии обзавеждане от чаши до мебели, като например "Бентли" трайно се настаниха в къщите на нашите олигарси, разказва интериорният дизайнер. Макар и да продължава да смята, че разбира от всичко, включително и от интериорен дизайн, българинът постепенно започва да ползва и този тип услуги. Цената на естетичното подреждане на дома варира от 10 процента от стойността на обзавежданото на къщата или е на база квадратен метър, като се движи между 10 и 70 лева.


related

Интериор 465940381679257924

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item