stoineff

Бъдещето, настана по-рано, отколкото го чакахме


Векът на нефта в света приключи, счита шефът на руската Сбербанк и бивш министър на икономическото развитие Герман Греф. 

Китай, най-големият потребител на въглеводороди, с бързи темпове създава алтернативни източници на енергия, обяснява той.
Според Греф, Китай в близките години ще увеличи инсталираната мощност на електростанциите, работещи на възобновяеми източници на енергия, до 560 ГВт. „Това е 2,5 пъти повече, отколкото цялата инсталирана мощност на РФ” – заявил Греф на публичен форум и цитиран от РИА Новости.

Инсталираната мощност на единната енергосистема на РФ края на 2015 г. е около 235 ГВт. Инсталираната мощност на енергосистемата на Китай преди година е превишавала 1300 ГВт.

„Най-близката прогноза е, че Китай с тези темпове, с които той сега създава алтернативна енергетика, ще употребява ... примерно до 45% по-малко от традиционните източници на енергия. Това са нашите въглища, които ние разработваме в голям обем и доставяме, и още много инвестираме във въглищата, разчетени за китайския пазар. И въглеводородите” – казал Греф.

„Може да се каже, че тази ера остана в миналото. Сега може да се каже, че каменният век завършил не защото свършили камъните, точно така може да се каже, че нефтеният век вече е завършил. Ще има ли остатък от него, не зная колко – 10 години ли, докато цялата инфраструктура на електроавтомобилите се развие в необходимата степен” – счита руският финансист.

„Когато за първи път седнах в автомобилите Tesla, аз разбрах, че това е бъдещето, за съжаление, както винаги настана по-рано, отколкото го чакахме,” – добавил Греф.

related

Свят 4055392514108299072

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item